Saxegården

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Saxegården nyoppusset, fotografert i 2009 av Ulla Heli.

Saxegården er en bygård i Gamlebyen i Oslo. Den ligger i Saxegaardsgata 17, som er oppkalt etter gården. På denne tomta har det stått hus siden 1300-tallet. Gården har trulig navn etter Sakse, som var far til lagmann Agmund Saksesson og Ulv Saksesson[1]. Middelalderens Saxegård ble erstatta av en ny bygning etter bybrannen i 1624. Hamarbiskopene bodde her når de besøkte Oslo.

Den nåværende gården er den tredje på tomta. Den ble bygd for rådmann Ingstad rundt 1800[2], oppført i tømmer og panelt, som del av et større løkkeanlegg. Kjelleren kan imidlertid stamme fra middelalderen og slik gi det nåværende bygget forankring i den opprinnelige Saxegården. Hagen rundt huset var i sin tid stor og flott, og man kan ennå se rester av anlegget på baksiden av huset. En allé førte fra Oslogate og ned til Saxegården.

Bygningen sett fra brua over til Middelalderparken.
Foto: Ida Tolgensbakk (2010).

Sagn hevder at det gikk en tunnel fra Saxegården til klosteret på Hovedøya - andre forteller at tunnelen gikk til Mariakirken like i nærheten (og det er vel mer sannsynlig!)[3].

Saxa

I lange tider sto Saxegaarden for forfall, og i 2000 ble bygningen okkupert. Gateavisa skrev:

Natt til 30. mars i år gikk en gruppe boligløse inn i Saxegaardsgate 17 og tok det i besittelse. Folka var stort sett de samme som okkuperte Saxegaardsgate 11 i fjor høst, i et forsøk på å hindre riving. Besettelsen av Saxa kuliminerte i en overdimensjonert og svært kostbar politiaksjon, med umiddelbar destruksjon av bygningen. Likevel mistet altså ikke aksjonistene gløden, og ved den rette anledning slo de til igjen – for å sette nok et søkelys på den markedsrettede og utleiefientlige boligpolitikken som føres i Oslo[4].

Etter at okkupantene ble kastet ut benyttet NRK huset som innspillingssted for barne-TV-serien Uhu!. I dag er huset restaurert, og leies ut til flere frivillige foreninger og kunstnere, blant annet Norsk folkeminnelag og Modus senter for middelaldermusikk. Første etasje leies ut til selskaper og arrangementer av ulik art.

Plakett på Saxegården i Oslo, satt opp av Oslo Byes Vel
Foto: Helge Høifødt

Referanser

  1. Oslo byleksikon 2000
  2. Steigan 2000
  3. Muntlig opplysning fra barndommen, Ida Tolgensbakk
  4. Gateavisa nr. 166. s 12.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.903702° N 10.765067° Ø