Semsmåsan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Torvhus på Semsmåsan.
Foto: Paul Sandbu/Bærum bibliotek (1939).

Semsmåsan er et myrområde på rundt 25 dekar i Vestmarka, Bærum, vest for Furuholmen mellom Kjølåsen og Gupuelva. Det er en stor torvmyr ved asfaltveien til Rustan, sør for Kjølåsen.

Myrområdet har navn etter Sem gård i Asker, som tidligere eide dette området. I 1917 og 1918 kjøpte Bærum kommune Vøyen gård med skogområdet Gupumarka i Vestmarka.

I 1938 startet Bærum kommune torvstrødrift på Semsmåsan og oppførte 20 torvskur. Fritjof Ahlquist skar torv med spade på Semsmåsan frem til 1952. Deretter ble torven reist opp i rauk og senere stablet til tørk i torvhytter. Om vinteren kom bøndene og kjøpte torv til torvstrø i stall og fjøs. De opprinnelige tovhusene er borte, men det er fortsatt tydelige spor i terrenget etter torgskjæringen.

Asker og Bærum historielag reiste i 1994 i samarbeid med IL Jutul et nytt torvhus på stedet for å vise hvordan de så ut, dette ble restaurert på ny høsten 2020.

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Semsmåsan er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8834073° N 10.3950463° Ø