Siddur

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Siddúr (hebraisk סדור el. סידור), også kalt bl.a. rezabok (port.j.) er en jødisk bønnebok for hverdager og/eller shabbát. En siddur inneholder ofte også bønner for de tre valfartsfestene pesah (påske), sjabu‘ót (pinse) og sukkót (løvhyttefesten). En bønnebok for spesielle helligdager blir gjerne kalt mahzór.

Siddur er en bønnebok som regnes som en av jødedommens viktigste hellige tekster, og en fullstendig siddur inneholder både liturgien som brukes i synagogen gjennom hele året, salmer, bønnene som brukes i hjemmet og velsignelser til bruk ved spesielle anledninger, som feiringen av bar mitzva, brit mila, vielser og begravelser.

Grunnteksten er på hebraisk og noe arameisk, men det er også vanlig å bruke bønnebøker med oversettelse til lokalt språk på motstående side.

Ulike etniske retninger av jødedommen som sefardiske jøder og askenasiske jøder har ulik utforming av sine siddurím. Men også innenfor disse retningene ble det utviklet ulike bønner og ritualer, og det kunne være store forskjeller mellom bønnebøkene som ble brukt av sefardiske jøder i land som Spania, Nederland, India, Jemen eller Egypt. Det samme gjelder for askenasiske jøder med opprinnelse i Tyskland eller Øst-Europa. Det ble også laget egne bønnebøker for kvinner, siden kvinnene ikke var underlagt de samme religiøse pliktene som menn, og som hovedregel ikke deltok aktivt i gjennomføringen av gudstjenestene i synagogen.

Kilder