Sigmund Ove Førde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sigmund Ove Førde (født 23. mars 1915 i Vikebygd, død 12. april 2015) var bonde og generalmajor.

Han tok befalsskolen i Artilleriet i 1937. Under andre verdenskrig var Førde elev ved Krigsskolen. Etter at de norske styrkene kapitulerte, tjenestegjorde Førde i England, blant annet som bataljonssjef. Vinteren 1944/45 leda han et kompani i Finnmark som var med på frigjøringa av fylket. 19. oktober 1945 ble han tildelt St. Olav-medaljen for «personlig innsats for Norge under krigen».

I 1955 ble Førde utnevnt til oberstløytnant, og året etter drog han til Bonn som norsk forsvarsattache. Seinere var han blant annet stabssjef ved Luftkommando Nord-Norge (fra 1960) og sjef for Luftforsvarets stab (fra 1964). I 1971 ble han sjef for den norske militærmisjonen ved NATOs hovedkvarter i Brussel. Fra 1976 til 1980, da han pensjonerte seg, var Sigmund Ove Førde kommandant på Akershus festning.

I 1975 ble han gift med spesialpedagog Eva Finnestad. Sammen med henne og dattera Helene flytta han som pensjonist tilbake til Oa, Førde i Sveio kommune, for å drive gard, med ammekyr og skog. Førde var aktiv som bonde til han var godt oppe i 90-åra. Han døde snaut tre uker etter at han hadde feira 100-årsdagen sin.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.