Sjur Bjåen (1909–2000)
Sjur Knutsen Bjåen (født 11. juni 1909 i Bykle, død 30. januar 2000) var maskinfører i Bykle. Under andre verdenskrig var han motstandsmann og måtte flykte til Sverige og så videre til England.[1]
Familie
Han var sønn av Knut Bjørgulvsson Bjåen, gårdbruker på Bjåen og hans andre kone Torbjør Sjursdotter Bjåen. Han var det tiende av farens fjorten barn, og det sjette av moras ti barn.
I likhet med flere av sine søsken ble han ikke gift.
Liv og virke
Han vokste opp på bruket Bjåen, også kalt Sud i stoga, som er det nordligste gårdsbruket i Bykle, og det første faste bostedet når man kjører sørover fra Haukeli. Det er en høysfjellsgård, der det aldri har blitt dyrka korn.
Som de fleste menn i familien var han en fjellvant jeger og fisker, og livnærte seg til dels av dette. Under krigen ble han med i hjemmefronten, men etter en razzia mot hytta Jøssingbu i 1943, dere flere motstandsfolk ble arrestert, måtte han rømme sammen med to av sine brødre. Sjur og Jon Bjåen kom seg til England via Sverige, mens Knut Bjåen ble igjen i Sverige.
Etter krigen tok de tre flyktningene og en fetter seg en sesong som pelsjegere på Svalbard i 1946/1947.
Omkring 1960 fikk Sjur kjøpt en gravemaskin. For det meste arbeida han etter dette som maskinfører, men han hjalp også til i turistvirksomheten til søstera Margit Bjåen.
I sine eldre år bodde han sammen med søstera Margit i Malmvegen 1, der hun bygde hus i 1977. Da hun flytta til Bykle bygdeheim ble han også med dit.
Referanser
- ↑ Oppsynsmann Abraham Øygarden til minne. Anne Flåten nevnt sammen med Sjur Bjåen som rømlinger Øygarden hadde den «glede» å hyse. Telemark Arbeiderblad (Skien), mandag 29. november 1976, s. 2. Digital versjon på Nettbiblioteket
Kilder og litteratur
- Gjerden, Knut. Bykle under krigen 1940-1945. Utg. Bykle kommune. Bykle i Setesdal. 1995. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- «Oppsynsmann Abraham Øygarden» til minne i Telemark Arbeiderblad (Skien), mandag 29. november 1976, s. 2. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Olsnes, Aanund: Heimar og folk i Bykle. Digital utgave på Lokalhistoriewiki.
Eksterne lenker
|