Skarraenga gruver

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over gruvene fra 1739.

Skarraenga gruver ligger i området rett vest for det nedlagte gårdsbruket Skarraenga på nordsiden av elva Dørja. De kan lett forveksles med Skarragruvene, som ligger 6 kilometer lenger mot nordvest.

Gruvene ved Skarraenga har vært i drift i perioder spredt over et langt tidsrom. Det er sannsynlig at dette kan ha vært en av de forekomstene som ble undersøkt etter etableringen av Vestfossen smeltehytte og «Det egerske bergverk» i 1602 og seinere på 1600-tallet av den kjente bergverkseksperten Tobias Kupfer, som i flere år bodde på nabogården Kolberg.[1] Rundt 1730 ble disse gruvene drevet en kort stund av Kongsberg Sølvverk, og de fikk i denne perioden navnet «Christianus VI og Dronning Sophia Magdalena grube».[2] Seinere overtok eierne av «Det Jarlsbergske Verk», som hovedsaklig drev med bergverksdrift på Konnerud i Skoger, men som også hadde en del virksomhet på Eiker.[3] Trolig er det denne aktiviteten som i del kilder fra 1700-tallet også blir omtalt som «Det Egerske sølv og kobberholdige blyeværk» eller liknende, men det er uklart hvor langvarig dette var og hvor stort omfang virksomheten hadde.

Seinere ble driften gjenopptatt i kortere perioder, seinest rett før og under andre verdenskrig.[4]

En av de nedlagte gruvegangene - gjenbrukt til hjemmebrenning.
Foto: Ukjent / Eiker Arkiv (1935).




Kilder




Referanser:

  1. Moseng, s.245ff
  2. Bjarnar, s.216ff
  3. Johnsen, s.266ff
  4. Opplysninger fra Hans Brenden i intervju med Arne Thorkildsen. Eiker Arkiv.




Eiker Leksikons logo.jpeg Skarraenga gruver inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Koordinater: 59°43′54″ N 9°49′30″ Ø