Skrubben (Kragerø)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Edvard Munch som arbeider i Skrubben, omgitt av lekende barn.
Kragerø Slip & Mek. Verksted i Smedsbukta, i bakgrunnen innseiling til Kragerø mellom Stabbestadlandet (til høyre) og Skåtøy (ikke synlig).
Foto: N.O. Nilsen/Berg Museum (1904).

Skrubben, også kalt Skrubbodden er et strøk i Kragerø. Det ligger rundt en kilometer vest for sentrum. Området er særlig kjent da kunstmaleren og grafikeren Edvard Munch bodde her store deler av året, særlig vinterhalvåret i perioden 1909 til 1915.

Kragerø Slip & Mek. Verksted lå i Smedsbukta, som avslutter Skrubben mot vest. Virksomheten sysselsatte i 1950-årene 85 mann.

Skrubben har navn etter et skjær like utenfor som ble kalt «Skrubbeskjær», og hvor seilskutende ble skribbet og rengjort etter vinteropplaget. Detr var montert store fortøyningsringer som ble brukt til å tippe skutene over på siden, slik at en kom til og fikk skrubbet bunnen. Den største fortøyningsringen ble også brukt til å gi signal om at folk fra Tåtøy og Furuholmen skulle hjem.

Skrubben var tidligere badeplass med svømmestadion og stupetårn. Havneområdet er nå utbygget med fem blokker med til sammen 43 leiligheter.

Kilder


Koordinater: 58.8648° N 9.4064° Ø