Edvard Munch i Kragerø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Munch arbeider i Skrubben, omgitt av lekende barn
«Gate i Kragerø»
Foto: Maleri av Edvard Munch (1913).

Edvard Munch i Kragerø henspiller på årene 1909 til 1915 da kunstmaleren og grafikeren Edvard Munch oppholdt seg mye i Kragerø, og dette var en produktiv og god periode for ham, hvor han blant annet laget mange av arbeidene som inngikk i utsmykkingen av Universitetets aula. Han ønsket å få kjøpt huset i Kragerø, men området var blant det som var aktuelt for byens sykeshus, slik at kommunen ikke lot ham kjøpe det.

Munchs opphold i Kragerø var samtidig med at han også var mye i Hvitsten og Jeløya, men opphørte etter at han kjøpte Ekely utenfor Kristiania i 1916, og flyttet da etter hvert all sin virksomhet dit.

Bakgrunn

Da Munch kom tilbake til Norge i 1909, kom han fra det åtte måneders oppholdet på professor Daniel Jacobsons privatklinikk i København. Han reiste sammen med vennen og fetteren Ludvig Ravensberg, og de ankom Kristiansand med båten fra Danmark, og reiste med postbåten nordover langs Sørlandskysten og lette etter passende bosted, inntil de 5. mai 1909 kom til Kragerø med postbåten sørfra og tok inn på Victoria Hotell.

Men allerede samme kveld bestemte han seg for å leie Peter Bredsdorffs hus i Skrubben, rett vest for sentrum som de fant på kveldsturen første kvelden. «Enkefru Bredsdorffs hus til leie, tolv værelser for fem hundre kroner». Det var en stor villa mellom byen og de omkringliggende åser og viker. Huset hadde linoleum på gulvene og var sparsomt og upersonlig møblert, noe som passet Munch godt. For ham skulle dette være et arbeidsverksted, og han hadde en kar forestilling om at koslig hjemmehygge ville han uansett ikke kunne oppnå.

Munch oppholdte seg deretter i Kragerø i lange perioder i tiden fra 1909 og fram til 1915 og dette var en produktiv periode for ham, hvor han gjenfant humøret, overskuddet og arbeidslysten.

Tiden i Kragerø

I Kragerø fikk han hjelp av venner som holdt ham unna alkohol og festing. Vennene Christian Gierløff, Jappe Nilsen og Ludvig Ravensberg bodde hos ham på omgang for å sikre at han ikke er alene med de farene det ville kunne innebære. Etter hvert ble kretsen utvidet med Jens Thiis og Thorvald Stang, og alle måtte portretters av Munch mens de var der. Disse helfigurs portrettene blir regnet som noe av det teknisk beste av hva Munch har malt, særlig kjent er portrettet av Jappe Nilsen.

De lokale kreftene Inga Staerk og Stina Krafft ble ansatt som husholdersker. Sønnen til Stina Krafft skulle bli en av modellene til den lille gutten i bildet «Historien».

Det var også i Kragerø han skapte de sentrale motivene i Aula-oppdraget. Den lokale, gamle sjømannen og verftsarbeideren Børre Nilsen var modell til motivene «Solen» og «Historien». Munch har sagt at møtet med Nilsen ga ham motivet til «Historien», motivet til «Solen» fant han på en knaus i Skrubben.

Også naboen og etter hvert hans venn Kristoffer Hansen (senere Stoa) var modell for ham i bildet «Arbeidere i sne». Hansen var en kraftig kar med store arbeidsnever, og hadde arbeidet som rallar og var en pioner i arbeiderbevegelsen i Norge.

Dokumentasjon

Fra 1909 ble Aksel Frithjof Johansen engasjert av Munch til å fotografere ham og hans modeller til Aula-bildene. Disse bildene eies idag av familien. Johansen måtte allerede i 1912 oppgi fotograffirmaet på grunn av sviktende syn etter et fall, og det ble overtatt av Even og Ole Peter Jørgensen under firmanavnet «Brødrene Jørgensen». De drev det sammen til 1927, deretter ble det drevet av Even alene, og etter hans død av hans datter Ragnhild Jørgensen og sønnen Arne Dahl Jørgensen.

Noen bilder med motiv fra Kragerø

Munch hadde en meget stor produksjon i Kragerø og hentet inspirasjon fra byen og omgivelsene. Han brukte lokale modeller, gjerne naboer, tjenstefolk og deres familier. Mange av arbeidene fikk flere versjoner.

Tittel År Kommentar
«Skibsopphugging» 1909 Viser opphuggingen av barken «Alfarin», og viser til avslutningen av seilskutetiden i byen. Motivet er fra Bonneviebukta, og i bakgrunnen er Tangeheias bratte skrenter, hvor det idag går en tunnel, opprinnelig jernbanetunnel. Bebyggelsen avbildet øverst på heia står fortsatt.
«Vår i Kragerø» 1909
«Hage i Kragerø» 1909
«Christian Gierløff» 1909-1910 Munch portretterte vennene når de var på besøk, og Gierløff er malt midt i Barthebakken opp til Skrubben, med de røde sjøbodene i Bosebodskjæret i bakgrunnen.
«Snestorm ved kysten» 1910-1912
«Vinternatt ved kysten» 1910-1913
«Vårarbeid i skjærgården» 1910-1914 Laget i flere versjoner
«Galopperende hest» 1910-1912 Malt på toppen av Barthebakken, i den utsprengte kløften på toppen, og viser naturens villskap i hesten og dette virker skremmende på folk som kaster seg til siden.
«Oppover bakken med kjelke» 1910-1912 Mann som trekker en tung kjelke opp den bratte bakken, med de røde husene på Gunnarsholmen i bakgrunnen.
«Solen» 1911 Motivet er hentet fra hans hus på Skrubben. Soloppgang og med tilhørende kystlandskapet omkring.
«Historien» 1911/1914-16 Motivene til bildet er hentet flere steder i Kragerø. Bakgrunnen viser innseilingen til byen, mellom Skåtøy og Stabbestad. Den store eika er basert på flere studier i omegnen, de viktigste skal være ved Kalstad og Rørvik, og den gamle mannen og den lille gutten er malt foran huset Much leide.
«Arbeidere i sne» 1912 Arbeideren i forkant er naboen Kristoffer Stoa. Motivene for øvrig kan bygge på en rekke ulike studier.
«Den gule tømmerstokken» 1912 Motivet kan være hentet fra området der hvor idrettsplassen ligger i dag, og hvor skogen ble hugget ned i forbindelse med anleggelse av anlegget.
«Vinter i Kragerø» 1912 Fra Skrubben. De snødekte knausene i forgrunnen er fra hagen hans, og bak er utsikten mot Smedsbukta, med småhusene opp mot Høyåsen. Utsikten kan gjenkjennes i dag, men furua og hele hagen på Skrubben er borte.
«Gate i Kragerø» 1913 Barn som leker i gatene på Skrubben, gjengitt i fire malerier, en rekke tegnede skisser og en akvarell.
«Grønt tre ved landevei» 1913 (?) Skal bygge på studier til eiketreet til «Historien».
«Hus i Kragerø» 1916 Fra skrentene ved Smedsbukta opp mot Høiåsen.

I dag

Byen og området rundt har idag en rekke aktiviteter og minner knyttet til Munchs opphold her, blant annet en eget «Munchløype» til steder som var viktige for ham. Løypa er åpen hele året og det er satt opp kopier av kjente Munchmotiver i området rundt Skrubben og andre sentrale steder i Kragerø. Det arrangeres også andre vandringer i Munchs forspor.

På et utsiktspunkt på Skrubben ble det i 1998 reist en skulptur av den lokale kunstneren Per Elsdorf til minne om Munchs tid i Kragerø. Skulpturen er plassert på en knaus ikke langt fra huset hvor han hentet motivet til kunstverket «Solen» som henger i Universitetets aula. Knausen er med på bildet, helt til høyre. Landskapet for øvrig er endret.

Kilder

  • Munch i Kragerø, Kragerø Kulturkontor 2013
  • I Munchs forspor, visit Kragerø
  • Flaatten, Hans-Martin Frydenberg: Soloppgang i Kragerø : historien om Edvard Munchs liv på Skrubben 1909-1915, Sem & Stenersen, Oslo 2013 ISBN 978-82-70-46103-5
  • Bjørnstad, Ketil: Historien om Edvard Munch, 5. utgave, 2. opplag, Gyldendal Oslo 2014, ISBN 978-82-05-42054-0

Koordinater: 58.8648° N 9.4064° Ø