Slaget ved Fimreite

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget sto på fjorden nær gården Fimreite i Sogndal.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Slaget ved Fimreite den 15. juni 1184 var det avgjørende slaget mellom kongene Sverre og Magnus Erlingsson. Det var et sjøslag som sto ytterst i Sognefjorden nær gården Fimreite. Magnus og hans høvding Orm Ivarsson, som var halvbror av kong Inge Krokrygg og biskop Nikolas Arnesson, falt begge i slaget.

Magnus hadde ifølge Sverres saga en større flåte enn Sverre, med tjueseks mot fjorten skip. Magnus lot skipene sine binde sammen, slik man vanligvis gjorde i sjøslag. Man kjempet slik man gjorde på landjorda, i fylking side om side med skipene bundet sammen. Sverre valgte derimot å la skipene være løse, og dette kombinert med hans store skip gjorde det vanskelig for Magnus' menn å borde dem. Selv om Magnus hadde tallmessig overlegenhet, klarte Sverre gjennom dyktig manøvrering å slå ut skipene det ene etter det andre. Sverre selv skal ha gått i en småbåt for å styre slaget. Til slutt var Magnus' menn samlet på så få skip at tyngden fikk dem til å gå under.

En rekke stormenn i tillegg til Magnus og Orm falt i slaget, og sagaen forteller at Sverres menn lette i flere dager etter lik som drev i land. Etter flere dager ble Magnus' lik funnet. Det ble brakt til Bergen og gravlagt i Kristkirken.

Kilder