Smestaddammene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Øvre Smestaddam en vårdag.
Foto: Aslak Kittelsen (2012).
Øvre Smestaddam på 1920-tallet.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1920-1929).

Smestaddammene er to kunstige, oppdemmede dammer i Holmenbekken. Dammene ble anlagt i 1886 (Nedre) og 1899 (Øvre) som isdammer og det var iskjæring i disse helt fram til 1932.

Øvre Smestaddam er den mest kjente og er en del av et opparbeidet park- og friområde mellom Ullernchausséen, Monolittveien og Hoffsveien. Den omtales derfor ofte som Smestaddammen i bestemt form, mens Nedre Smestaddam ligger på nedsiden av Hoffsveien, og mellom denne og Priorveien.

Demningen og utløpsluken fra Øvre Smestaddam er rett nedenfor Hoffsveien 65A, eiendommen kalt Bjørnebo, og Nedre Smestaddam blir også omtalt som Bjørnebodammen da denne ligger på nedsiden av denne eiendommen. Rett sør for denne dammen renner Holmenbekken sammen med Makrellbekken.

Under andre verdenskrig ble Øvre Smestaddam tappet ned og Smestadleiren anlagt her og i området omkring Smestaddammene. Leiren var en av de største tyske militærleirene, og brakkeleiren var i første rekke for mannskaper fra Luftwaffe som hadde en antiluftskytsskole her.

Dammen har også vært tappet ned flere ganger senere, men ørrettbestanden har hver gang kommet raskt tilbake.

Kilder


Koordinater: 59.9350° N 10.6793° Ø