Smestadleiren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En av de tidligere brakkene, beliggende i Priorveien 17 huset Norsk Tipping fram til 1975.
Nedre Smestad gård ble rekvirert til kontorer.
Foto: Anders Beer Wilse (1940).
Øivind Lorentzens teglsteinsvilla fra 1918, ark.: Magnus Poulsson i Husebyveien 6 var rekvirert som offisersmesse.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Smestadleiren ble anlagt i området vest og sør for Smestaddammene, og Øvre Smestaddam ble nedtappet. Leiren var en av de største tyske militærleirene, og brakkeleiren var i første rekke for mannskaper fra Luftwaffe som hadde en antiluftskytsskole her. Før krigen hadde det norske forsvaret hatt en større antiluftkanon på området, og denne ble overtatt av tyskerne.

Nedre Smestad gård i Hoffsveien 67 og Øyvind Lorentzens rederiets bygning i Hoffsveien 65, kalt Bjørnebo, ble rekvirert som kontorer og Lorentzens privatbolig i Husebyveien 6 tilsvarende som offisersmesse.

Vest for Smestaddammene, hvor det i dag er kontorbygninger langs Ullernchausséen, var det ekserserpålass, 13 store mannskapsbrakker, såkalte lemmebrakker med forlegningsrom til 60 mann hver, underjordiske bunkere under luftvernskytset, radiosenter og mellom 10 og 15 offisersbrakker, oppført i laftet tømmer. Det var også en kantinebygning med spisesal og stort kjøkken, gymnastikkbrakke, stor administrasjonsbygning i to etasjer med 24 rom, garasjer, verkstedbygninger, stall med plass til 20 hester, med mer, i alt over 30 bygninger. Det var også en brakke for sovjetiske krigsfanger.

Etter krigen

De første ukene etter frigjøringen var det amerikanske soldater innkvartert i leiren, til de 4. juni 1940 ble forflyttet til Gulskogen leir ved Drammen. Samme sommer ble deler av leiren overtatt av det norske forsvaret, og noen av brakkene ble brukt til innlosjering av bostedsløse. Brakkene ble også brukt til innlosjering av deltakerne under Europamesterskapet i friidrett i 1946.

En brakke ble brukt av Den amerikanske skolen, og Steinerskolen holdt til i fire av brakkene vest som Smestaddammen i årene 1950 til 1962.

I Hoffsveien 41 står en intakt tyskerbrakke fra leiren, og brukes nå som barnehage.

I Priorveien 17 er det i dag et aktivitetsenter for eldre i en tidligere brakke. Denne huset Norsk Tipping i årene 1946 til 1975.

Smestaddammen borettslag fra 1989, Hoffsveien 60-64 er bygget på det tidligere leirområdet og har fellesgarasje i en tidligere tysk bunker.

En av de laftede offisersbrakkene står fortsatt i Hoffsveien 68.

Kilder

Koordinater: 59.93372° N 10.67771° Ø