Sofie Dessen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sofie Dessen. Fotograf ukjent.

Sofie Nicoline Dessen (født 16. mars 1856, død 5. juni 1938) ble valgt inn i Trondheim bystyre i 1901 for Høyre. Hun ble sittende tre perioder i bystyret.

Sofie Nicoline Dessen ble født i Skjærstad i Nordland. Hennes foreldre var lensmann Marius Gjø Rosenqranz Dessen, som tilhørte en kjent adelsfamilie, og Maria Ursille Dessen født Roll. Da Sofie var ca. to år gammel, flyttet familien til farens hjemsted, Bolsø i Møre og Romsdal. I 1865-tellingen finner vi Sofie sammen med foreldrene og 4 søsken i Rødenes prestegjeld. Hennes far var gårdbruker, og familien hadde både kyr, sau, gris og hest.

Sofie kom å få et spesielt nært forhold til sin to år eldre søster Massine (Massa). De flyttet til Trondheim og begynte å arbeide som lærerinner. De bodde sammen hele livet og giftet seg aldri.

Sofie arbeidet først på Bakklandet gutteskole og fra 1896 på Kalvskinnet skole hvor hun ble til 1921. Hun skal ha vært en energisk og dyktig lærerinne, og hun var lærerinnenes representant i skolestyret i mange år. Fra 1895 finner vi henne i arkivet etter Trondhjems lærerinneforening (etablert 1888). Hun var da medlem i styret, og man kan finne noen av hennes synspunkter fra diskusjoner i foreningen nedtegnet i møtereferatene. Hun ble i 1921 æresmedlem i lærerinneforeningen og fikk foreningens orden "Sølvpekepinnen". På hennes diplom sto det " I arbeidet trofast, rettferdig i sinn, ridder De er av vår sølvpekepinn".

Både som lærerinne og som politiker var Sofie Dessen uredd. Hun sa sin mening og var ikke redd for å si fra om ting hun ikke likte. Hun er omtalt som en kjent og aktet dame i Trondheim.

Kilder og litteratur

Eksterne lenkerLogo De 100 første.jpg Sofie Dessen er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.