Sognsvannsbekken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Starten på Sognsvannsbekken ved Sognsvann.
Foto: Chris Nyborg (2013).
Sognsvannsbekken på Vinderen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Sognsvannsbekken er avløpet fra Sognsvann i Oslo, og utgjør den øvre delen av Frognerelva. Den danner grensa mellom bydelene Nordre Aker og Vestre Aker.

Fra Sognsvann renner den nedover mot Gaustad stasjon, og like øst for stasjonen tar den opp Risbekken som renner fra Båntjern. Den fortsetter til et punkt like nord for Frøen, der den tar opp Gaustadbekken. Dette regnes som slutten på bekken, og begynnelsen på Frognerelva. De øvre kildene til bekken finnes på sørsida av Skjennungsåsen, der flere mindre bekker renner ned til Store Åklungen. Derfra renner en bekke til Lille Åklungen, og så fortsetter Pinabekken til Sognsvann.

På begynnelsen av 1900-tallet var det godt med fisk i Sognsvannsbekken, og det var også sager og kverner langs den. Bernt Anker regulerte bekkeløpet da han eide Frogner hovedgård i 1790-åra, og i 1860-åra hadde man også de to Frøensdammene. Da det nye Rikshospitalet ble reist på Gaustad i 1990-åra ble bekkeløpet lagt noe om, slik at sykehuset i sin helhet havna på østsida av den.

Nedenfor avløpet fra Sognsvann står et gammelt skilderhus/skytestilling av jern, som er en av de få restene etter den store Sognsvann leir fra krigen som lå der studentbyen og Idrettshøgskolen ligger idag.

Det er montert 12 støpte skilt langs turveien fra Sognsvann til Gaustad, der det fortelles om geologien langs bekken.

Litteratur og kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7..