St. Edmund's Church

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Edmund's Church
Oslo, St. Edmund's Church, Møllergata 30.JPG
St. Edmund's church sett fra Deichmanske bibliotek.
Foto: Siri Johannessen (2011)
Sted: Møllergata 30, Oslo
Byggeår: 1884
Endringer: Restaurert 1990.
Via til: St. Edmund
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den anglikanske kirke
Menighet: St. Edmund's
Periode: Engelsk nygotikk
Arkitekt: Paul Due
Teknikk: Mur
Materiale: Tegl

St. Edmund's Church (St. Edmunds kirke) er sognekirken til den anglikanske menigheten i Oslo. Den ligger i Møllergata 30, og er oppført i engelsk nygotikk i gul og rød tegl. Arkitekten var Paul Due. Kirkens utseende er at en type som ikke er uvanlig i Norge, ettersom den engelske nygotikken er nokså utbredt. Den skiller seg allikevel ut noe med sin størrelse, for den er mindre enn slike kirker ellers pleier å være i Norge.

Kirken ligger ved Hammersborg torg, og åpningen av området da flere bygninger ble revet for å gi plass til torget førte til at kirken kom tydeligere fram i gatebildet. Den ligger fortsatt nokså inneklemt på tre sider, men langsida som vender ut mot Møllergata ligger rett ut mot torget.

Den 27. juli 1884, tre år etter at menigheten ble oppretta, ble kirken innvia av biskopen av Fulham i England. Den ble restaurert i 1990. Kirken er via til St. Edmund, som var konge av East Anglia og som led martyrdøden. Han regnes som en av de viktigste helgener i England. Da man skulle velge en helgen å vie kirken til, var Edmund et godt valg ikke bare på grunn av hans posisjon i England, men også fordi det er en historisk forbindelse til Oslo. Hovedøya kloster ble grunnlagt av munker fra Lincolnshire, og de via klosteret til både Jomfru Maria og Den hellige martyr Edmund. Klosterkirken var dermed også via til de samme helgener, så dette er den andre kirken i Oslo som har båret Edmunds navn.

Dronning Maud pleide å gå i denne kirken, og det står en byste av henne inne i bygningen.

Kilder

Eksterne lenker

St. Edmund's ChurchRiksantikvarens nettsted kulturminnesok.no

Koordinater: 59.91674° N 10.74976° Ø