Stanisław Przybyszewski

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Stanisław Przybyszewski (født 7. mai 1868 i Łojewo, død 23. november 1927 i Jaronty) var en tysk-polsk forfatter som i norsk sammenheng særlig er kjent for sitt ekteskap med Dagny Juel, og for at han var en del av den norske bohemkretsen i Berlin.

Han var sønn av skolelærer Józef Przybyszewski og hans kone Dorota Przybyszewska. Fra 1881 til 1884 gikk han på gymnaset i Thorn, hvor han slutta etter konflikter med medelever. Fra 1884 til 1889 gikk han så på gymnaset i Wongrowitz. Etter abitur, avgangseksamen fra gymnaset, studerte han en kort tid arkitekt i Berlin. Han gikk så over til å studere medisin. Ved siden av hadde han begynt å skrive, og på denne tida skrev han på tysk. I 1892 fikk han så redaktørjobben i Gazeta Robotnicza, som var et polskskråklig, sosialistisk uketidsskrift som ble utgitt i Berlin. Etter dette skrev han del på tysk og dels på polsk.

I 1893 ble han utvist fra universitetet på grunn av sosialistisk aktivitet. Samme år gifta han seg med Dagny Juel på hennes fødested Kongsvinger. Dermed kom han inn i den norske kretsen i Berlin, der han ble kjent med blant annet Sigbjørn Obstfelder og Edvard Munch. Mellom 1894 og 1898 var paret en rekke ganger i Norge.

Som bohemforfatter eksperimenterte Przybyszewski stadig med nye ting. Han var en tid opptatt av satanisme og av Nietzsches filosofi. I 1898 var paret en tid i Kraków, der han forsøkte å profilere seg som en leder innen kunstretningen «det unge Polen». Han ga ut tidsskriftet Życie, som allerede i 1900 gikk inn på grunn av sensur og økonomiske vansker.

I 1901 ble Dagny Juel skutt og drept av en sinnsforvirra venn i Tbilisi i Georgia. Han flytta etter en tid sammen med Jadwiga Kasprowicz, som da var gift. Hun fikk senere oppløst sitt ekteskap, og i 1905 kunne de gifte seg. Samme år ble han tørrlagt etter å ha søkt behandling for alkoholisme. De bosatte seg i 1906 i München. I 1919 flytta de så til Polen, som ble selvstendig etter første verdenskrig. Han ble i 1924 ansatt i presidentens kanselli i Warszawa. I 1927 reiste han til sin gamle hjemby, der han døde på godset Jaronty.

Litteratur