Stein Grieg Halvorsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Scenebilde fra Nationaltheatrets oppsetning av David Storeys stykke Hjem, som hadde premiere høsten 1971: Stein Grieg Halvorsen (til høyre) sammen med Per Aabel.
Foto: Frits Solvang/DEXTRA Photo

Halvor Bernt Stein Grieg Halvorsen (født 19. oktober 1909 i Kristiania (Oslo), død 11. november 2013 samme sted) var skuespiller, i en årrekke tilknyttet Nationaltheatret, hvor han debuterte i 1928.

Familie

Stein Grieg Halvorsen var sønn av komponist Johan August Halvorsen (1864–1935) og Anna («Annie») Grieg (1873–1957), en niese av Edvard Grieg. I folketellingen 1910 er familien oppført i Arbins gate 9 i Kristiania.

Han var først gift med Elizabeth Inga Else Margrethe Thaulow (1903–1968), deretter, som enkemann, med Vibeke Laura Mowinckel Falk (f. 1938). Han var far til Stein Johan Grieg Halvorsen (f. 1975), kjent som Steinjo, som er komponist, skuespiller/komiker og regissør.

Liv og virke

Stein Grieg Halvorsen ble kjent med teaterlivet gjennom faren, som var mangeårig kapellmester på Nationaltheatret. Han debuterte som 19-åring på Nationaltheatret i Ernst Tollers samtidsdrama Hoppla vi lever i 1928, og det var her han i hovedsak hadde sitt virke.

Hans første store rolle ved Nationaltheatret var som Håkon Håkonssøn i Henrik Ibsens Kongsemnerne, og senere spilte han også i en rekke andre Ibsenroller. Han markerte seg også innen utenlandske samtidsdrama, blant annet spilte han sammen med Per Aabel i David Storeys Hjem, som hadde premiere i 1971, og som også ble vist i Fjernsynsteatret. I alt hadde han rundt 120 ulike rolletolkninger på Nationaltheatret. Han gjorde seg også bemerket med gjestespill i København, Reykjavík, Stockholm og Paris. 1935-1936 var han ved Den Nationale Scene i Bergen.

Stein Grieg Halvorsen ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1979. I 1955 mottok han Kritikerprisen.

Ettermæle

Stein Grieg Halvorsen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog i Aftenposten 21. november 2013 ga teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, denne beskrivelsen av Stein Grieg Halvorsen (utdrag):

Han ga liv til 120 rolleskikkelser; alle markante, alle behandlet av et raust kunstnersinn med stor integritet, temperament og karakteriseringsevne. … Selv om Stein Grieg Halvorsen bar med seg et forgylt preg av gullalderen, var han med sitt ungdommelige sinn en moderne skuespiller med realistiske menneskeskildringer og med høydepunkter som Hoederer i Sartres Skitne hender, som klovnen og vismannen Solomon i Prisen av Arthur Miller og taperen Jack i Hjem av David Storey. Han var et bindeledd mellom epokene – bar med seg en tid, og levde i tiden.

En byste av Stein Grieg Halvorsen, utført av Per Ung, står i Nationaltheatret, nær en byste av faren.

Stein Grieg Halvorsen var bosatt på Uranienborghjemmet i Oslo da han døde. Han er gravlagt på Vestre gravlund.

Kilder og referanser


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.