Steinsli (Nordlia)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinsli
Steinslisteinen Storjordet.jpg
Steinslisteinen og Storjordet på Sør-Steinsli.
Først nevnt: 1647?
Sted: Nordlia
Kommune: Østre Toten
Fylke: Innlandet
Gnr.: 129

Steinsli er matrikkelgard (gnr. 129) i Nordlia i Østre Toten. Garden var på 1800-tallet delt i tre bruk, Ner-Steinsli, Sør-Steinsli og Nord-Steinsli. Ner-Steinsli ble i 1876 kjøpt inntil Sør-Steinsli, og siden den gangen har det bare vært to bruk på Steinsli.

Fradelinger

Garden ligger lengst nord i kommunen, ved grensa mot Gjøvik. Ved Gjøvikdelet ligger boligområdet Steinsjå, som er unna Nord-Steinsli og de tidligere småbruka Norstad, Brubakken og Nyjordet, alle opprinnelig en del av matrikkelgarden Steinsli. Siden ca. 2005 har matrikkelgarden Steinsli også fungert som én jordbrukseiendom igjen, da bonden på Nord-Steinsli (Johannes Bakken) leier jorda på nabobruket.

Navnet

Gardsnavnet kommer nok av den digre steinen som ligger på Storjordet på Sør-Steinsli. Denne kalles i dag for Steinslisteinen. Tolkningen i Norske Gaardnavne, at forleddet kommer av mannsnavnet Steinn, er trulig feil. Steinen er svært synlig og kjent, blant annet gjennom sagn. Navnet Steinsli i Nordlia kan i sin tur ha inspirert rydderne av nye småbruk rundt forrige århundreskifte. Steinsli (Stensli) er brukt som eiendomsnavn i både Vardal og Totenvika.

Sæter

I 1669 hadde nabogardene Amundrustad, Steinsli og Åsmundrud felles sæter, kalt Steinslisætra. Denne lå i Veståsen, vest for det seinere tettstedet Raufoss, der de fleste gardene i Nordlia og Vestbygda hadde sæter på 1600- og 1700-tallet.

Kilder og litteratur