Stensli (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stensli (sett fra øst)
Foto: Solveig Grønnerud, 1976
Stensli (sett fra vest)
Foto: Solveig Grønnerud, 1976

Stensli (Gjøvik), Stenslivegen 112, gårdsnummer 51, bruksnummer 10 og 16, er et småbruk i grenda Dalborgskolonien i Gjøvik kommune (tidligere Vardal kommune inntil 1964). Ifølge 1957-utgaven av Norske Gardsbruk hadde Stensli 30 mål dyrka jord og 25 mål annet jordbruksareal. Nye arealoppgaver (2009) viser at bruket nå består av rundt 40 mål dyrka jord og 18 mål skog. I desember kan en kjøpe juletre og juledekorasjoner fra det gamle våningshuset på Stensli, som ca. 1995 ble flyttet noen meter og satt opp på en ny grunnmur.

Historikk

Stensli ble skilt ut fra bruk nummer 6 (Nordlid,tidligere skilt ut fra gården Øvre Dalborgen gårdsnummer 51) den 4. september 1894, og overtatt av Kristian Hansen for kr 1000,-. Skjøtet på Stensli ble overtatt av Helmer H. Stensli den 10. desember 1907 for kr 2675,-. Det ble så overtatt av sakfører Adolf Skattum 6/6 1910 for kr 4500,-. Den 1.juni 1915 tok Petter Jørgensen Paulsberg over skjøtet fra Adolf Skattums dødsbo for kr 5500,-. Petter Jørgensen Paulsberg hadde bodd på naboeiendommen Paulsberg siden 1894.

Ifølge folketellinga for 1900 bodde da Kristian Hansen sammen med sin kone Marie Olsdatter i Stensli. De hadde 5 barn: Helga, Helmer, Katrine, Sverre og Jon. Dessuten bodde 4 år gamle Arne Antonsen hos dem: Haves i huset som fattiglem for betaling. Kristian Hansen har som yrke gaardbruger. Det ble dyrket korn og poteter, de hadde kreatur og fjærkre, men ikke noe uthus.

Ludvig Viktor Paulsberg (født 21. januar 1910, død 24. april 1974), sønn av Petter Jørgensen Paulsberg, tok senere over Stensli og bodde der sammen med sin kone Borghild Paulsberg (født Thune) og hadde barna Laila,f.24.november 1940,Viktor, f. 4. august 1944 og Bodil, f. 10 januar 1948 og død 30. juli samme år. Petter Jørgensen Paulsberg bodde i andre etasje mens Ludvig og Borghild drev bruket. Petter døde 28. november 1955.

Viktor og Mari Paulsberg driver nå småbruket.

Stedsnavnet

Stensli (Steinsli) var et ganske vanlig navn på nyrydda småbruk rundt forrige århundreskifte. Navnet kan ha hatt en saklig begrunnelse, nemlig at det har vist til steinete jordsmonn. Det kan samtidig ha blitt inspirert av den gamle garden Steinsli i Nordlia, bare 3-4 kilometer fra dette Steinsli-bruket.

Minner og anekdoter

På sine gamle dager gikk Petter hver dag i sommerhalvåret en tur ned til Bæssfarsteinen, en flat stein som lå nederst i Paulsbergskogen. Her satt han en halvtimes tid og filosoferte mens vi barna løp omkring og lekte eller plukket blomster til Bæssfar. Etterpå gikk Bæssfar bort til et grantre for å finne gokvae til oss. Det var vår barndoms tyggegummi. Gamle Petter hadde tygget kvae hele sitt lange liv,helt siden han som liten guttunge måtte ut i arbeidslivet som gjætergutt, og han sa at det var derfor han aldri hadde hatt hull i tennene. Tennene var like fine helt til han døde 86 år gammel. Petter hadde en historie fra tiden som gjætergutt som han var veldig glad i å fortelle for barnebarna. "En gang jeg var ute i marka med buskapen ble det et forrykende tordenvær. Lynet slo ned i en gran, laget en fure i marka, kom til et lite tre som lynet hoppet over. Så fortsatte lynet og grov furen videre på andra siden av den lille grana. Da uværet ga seg,gikk jeg bort for å se, og oppdaget et fuglereir med små fugleunger i den lille grana. Noen hadde beskyttet disse små" sa Bæssfar.

Tidlig på 1900-tallet ble det av guttene i Stensli opparbeidet en fotballslette i Lundsmarka. Den ble kalt Paulsbergsletta, og her ble det utkjempet mange spennende kamper. På 50-tallet stilte guttene som bodde i Dalborgskolonien ofte opp med et lag som sparket mot gutter fra Sandli/Kildal området. Jentene var alltid bare heia-gjeng. Det var utenkelig at jentene skulle kunne være med å sparke i disse ordentlige kampene.

Kilder og litteratur

Galleri