Rosekyrkja

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Stordal gamle kirke»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rosekyrkja.
Foto: Halvard Hatlen (2008).

Rosekyrkja eller Stordal gamle kirke er en åttekantet langkirke i Stordal kommune i Møre og Romsdal fylke. Byggverket er i laftet tømmer og ble bygd av gårdbrukerne på stedet i 1789. Den er en av de mest dekorerte kirkene i Norge. Fortidsminneforeningen overtok som eiere av kirken i 1908 og står for daglig omvisning i sommersessongen.

Stordal bygdetun

Rosekyrkje ligger sammen med tre andre eldre bygninger og danner Stordal bygdetun. Tilsammen utgjør de fire bygningene et attraktivt stoppested for turister på vei gjennom Stordalen. Prestestova ligger like ved kirken. Den ble bygd rundt 1870 og stod opprinnelig på den andre siden av riksvegen. Bygget har fungert som varmestue for dåpsbarn og menighet. Men også til konfirmantundervisning og som overnattingssted og skifterom for presten som ofte bodde i en annen del av prestegjeldet. Løsetstova er en typisk sunnmørs bygning fra slutten av 1700-tallet. Stabburet fra Busengdal er fra omkring 1850-tallet.

Rosedekoren

Rosedekor inne i kirken.
Foto: Kristian Almås, 2016

Fra utsiden ser kirken ganske ordinær ut, men innvendig er den rikt dekorert med rosemaling på vegger, søyler, galleri og i taket. Rosemalingen er i renessansestil fra 1700-tallet, med tema over ranker og drueklaser, snirkler og roser i solgul og himmelblå farge. Den ble utført av Webjørn Maler og Anders Reinholdt. Til dekormalingen er det brukt limfarge.

Langs veggene finnes motiver av bibelske personer og hendelser. De fem gode og fem dårlige jomfruer er fremstilt på nordre langside noe som tradisjonelt var den siden kvinnene satt på. Langveggen mot syd er dekorert med apostlene, dette var tradisjonelt den siden mennene satt.

Kilder og litteratur

Koordinater: 62.38391° N 7.01441° Ø