Svullrya

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grue Finnskog forbruksforening, der man nå finner Joker Svullrya.
Foto: Chris Nyborg (2014).

Svullrya er ei bygd i Grue kommune. Det bor drøyt 200 mennesker i grunnkretsen, men de bor for spredt til at Svullrya kvalifiserer om tettsted. Bygda fungerer som sentrum for Grue Finnskog, og her finner man Finnetunet, en avdeling av Norsk Skogfinsk Museum.

Stadsnavnet kommer av svull, som i 'issvull' og dialektordet ry, 'steinete og naken strekning på fjellrygg eller i åsside'.

Stedet ligger ved elva Rotna, omkring to og en halv mil fra Kirkenær. Det finnes en butikk og noen andre tilbud på stedet. Svullrya skole ble nedlagt etter skoleåret 2014/2015, etter å ha blitt Norges minste skole med bare fire elever høsten 2014. Elvene har siden det blitt frakta til Grue barne- og ungdomsskole på Kirkenær.

I andre helg i juli hvert år arrangeres Finnskogdagene på Svullrya. Da proklameres Republikken Finnskogen, og bygda blir sentrum for feiring av skogfinsk kultur. Forfatteren Åsta Holth var født og levde det meste av sitt liv på Svullrya, og var livstidspresident i denne «republikken». Hennes hjem ble testamentert til museet, og drives siden 2004 som Åsta Holth-museet.

Grue Finnskog kirke ligger sentralt i bygda.

Litteratur og kilder


Koordinater: 60.41889° N 12.40494° Ø