Terrorangrepet 25. juni 2022
Terrorangrepet 25. juni 2022 var retta mot to utesteder på C.J. Hambros plass. Det var norsk-kurderen Zaniar Matapour som, etter å ha gått av av trikken ved Oslo tinghus, begynte å avfyre skudd mot folk som befant seg ved utestedene Per på hjørnet og London Pub, som begge er stamsteder for det skeive miljøet. Mange var samla der, fordi Pride-paraden skulle gå av stabelen i Oslo sentrum nettopp den lørdagen. Matapour drepte to menn og skada 21 personer. Han ble overmanna av vitner før han rakk å ta livet av flere og pågrepet av politiet på stedet. Matapour ble etter masseskytingen sikta for drap, drapsforsøk og terror. Som følge av terrorangrepet ble den planlagte Pride-paraden avlyst og trusselnivået økt fra 3 til 5.[1]
Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk.
Fungerende PST-sjef, Roger Berg, 25. juni 2022. | ||
Terror-rettssaken
Denne saken er historisk, fordi strafferammen er så høy og det er første gang bestemmelsen om grov terrorhandling tas i bruk. Rettssaken mot Matapour starta i Oslo tingrett 12. mars 2024 og vil pågå fram til 16. mai 2024. 44-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 132, om grove terrorhandlinger. Paragrafen har kommet til i kjølvannet av 22. juli-angrepene i 2011, og har en ny strafferamme - 30 års fengsel, som ingen så langt er dømt til. Statsadvokat Sturla Henriksbø utgjør sammen med kollega Aud Kinsarvik Gravås aktoratet i saken mot terrortiltalte Zaniar Matapour (44).
Denne saken handler om at Matapour bevæpna seg og åpna ild mot en rekke mennesker på åpen gate i Oslo. Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen ble drept, og en rekke andre ble skadd - både fysiske skader og psykiske ettervirkninger. 271 personer har status som fornærma i saken. Dette er en uakseptabel handling, som han nå står tiltalt for, sier aktor Henriksbø.
Politiet mener terrorhandlingen hadde islamistisk motiv og var retta mot LHBTQ+-miljøet, i og med at skytingen skjedde ved London Pub, et av Oslos mest profilerte steder for skeive. I tillegg skjedde angrepet natta før den store Pride-paraden i hovedstaden. Fire andre er også sikta i saken.[2][3]
Tre rettspsykiatrisk sakkyndige er oppnevnt og de har vurdert Matapours psykiske helse på gjerningstidspunktet. Det er levert to uttalelser hvor de to psykologspesialistene i saken, Pål Grøndahl og Knut-Petter Sætre Langlo mener Matapour var tilregnelig, mens psykiater Synne Sørheim har kommet til motsatt resultat.[4]
Referanser
- ↑ Kristensen, Jørgen Dahl: Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen ble drept i Oslo. Budstikka, tirsdag 28. juni 2022. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Lofstad, Ralf: - Saken er historisk. Dagbladet, søndag 10. mars 2024. Besøkt 06.05.2024.
- ↑ NRKs temaside om Pride-skyting i Oslo.
- ↑ NTB/Blikk: Aktoratet gjør nytt forsøk på å få Matapour i tale.
Kilder og litteratur
- Kristensen, Jørgen Dahl: Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen ble drept i Oslo. Budstikka, tirsdag 28. juni 2022. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Kristensen, Jørgen Dahl: – Det er sterke beskrivelser de kommer med. Budstikka , fredag 1. juli 2022, forsida og s. 8–9.v Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Lofstad, Ralf: - Saken er historisk. Dagbladet, søndag 10. mars 2024. Besøkt 06.05.2024.
- Matre, Agnes Lovise: Uvigslet jord. I denne boka er London Pub ett av stedene i Oslo der hovedpersonen vet at «slike som han var velkommen». Gyldendal, 2022. ISBN 9788205565470. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- NRKs temaside om Pride-skyting i Oslo.
- NTB/Blikk: Aktoratet gjør nytt forsøk på å få Matapour i tale.
- Masseskytingen i Oslo 2022 på Wikipedia på bokmål og riksmål
- Zaniar_Matapour på Wikipedia på bokmål og riksmål
|