Toline Bryhn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Toline Bryhn (født 17. mai 1851 i Åmot i Hedmark, død 19. oktober 1929 i Gjøvik) var jordmor i Gjøvik og omegn.

Hun var født Toline Tollefsdatter i Åmot, der faren Tollef O. Aaseth var gårdbruker på Nordre Åset. Mora var Petronelle Pedersdotter Nabsetstøen. Toline var født utenfor ekteskap. Faren gifta seg i 1856 med Berte Olsdotter Sætermoen fra Elverum, og i folketellinga 1865 finner vi Toline sammen med far, stemor og to yngre halvbrødre.

I en lokal folketelling i Gjøvik i 1885 var hun gift med malermester Gudbrand Olsen Bryhn fra Løten. De bosatte seg etter hvert i Skogveien 2.

Man antar at Bryhn var jordmor for 3000 personer i Gjøvik og omegn. For eksempel var hun med på 181 fødsler i 1881. En finner henne også ofte som hjemmedøper, en oppgave som ofte falt på jordmora dersom en var redd for at barnet ikke skulle leve lenge nok til å bli båret til dåpen i kirka[1].

Toline Bryhn døde den 19. oktober 1929, og ble gravlagt i Gjøvik den 25. samme måned. Siden det ikke er nevnt noe spesielt om gravstedet, ble hun trolig stedt til hvile på Gjøvik kirkegård. I kirkeboka er det oppgitt at hun var jordmor og enke. I og med at hun var 78 år gammel da hun døde, var hun vel ikke særlig aktiv som jordmor lenger på slutten, men dette var nærmest en hederstittel som man tok med seg livet ut. Kirkeboka oppgir hjertesykdom som dødsårsak. Bostedet da hun døde er oppgitt å være Hans Mustads gate. Det er ikke oppgitt noe husnummer, men det er nok samme adresse som hun hadde bodd på tidligere - Skogveien skifta nemlig navn til Hans Mustads gate i 1923.

Hun har fått en veg oppkalt etter seg, Toline Bryhns veg i Brusvehagen.

Referanser

  1. Jf. søk på Toline Bryhn i Digitalarkivet med et stort antall oppføringer som hjemmedøper.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker