Tom Helstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Tom Helstad.
Foto: Inga Helene Juul/kilde:fotografen

Tom Helstad er en fløytist, militærmusiker, kulturskolelærer, korpsdirigent, fotograf og digital bildehandler født i 1958 i Skien.

Oppvekst

Som 9-åring begynte han å spille fløyte i Skiens Skolemusikk. Den første læreren var Rolf Enger. Da Helstad var 15 år, begynte han å ta timer med solofløytist i Oslo Filharmoniske Orkester, Torkil Bye. Omtrent samtidig begynte han i Musikkforeningen Suoni. I årene 1976 - 1977 var han også med i Norges Nasjonale Ungdomskorps. Dette korpset dro på turné i USA sommeren 1976 for å delta på en musikkonkurranse under International Music Camp i Nord-Dakota. Det deltok korps fra 40 nasjoner, og da resultatet ble klart, gikk det norske korpset av med seieren. I forbindelse med USA-oppholdet reiste korpset også rundt i de norske statene Nord-Dakota, Sør-Dakota og Minnesota og holdt konserter.

Militærmusiker

Høsten 1977 prøvespilte Helstad for verneplikt i Hærens musikkorps (som dengang het Forsvarets Distriktmusikkorps Nord-Norge). Da verneplikt og pliktår var avtjent, ble han tilbudt jobb som fløytist i korpset, en stilling han hadde helt fram til 2008.

Kulturskolelærer

Allerede før han flyttet til Nord-Norge, underviste Helstad ved kulturskolene i Skien og Porsgrunn i lengre perioder. Et tre år langt engasjement ved kulturskolen i Harstad like etter ankomst Nord-Norge ble kombinert med et ti år langt engasjement som dirigent og fløytelærer i Gausvik skolekorps fra 1979 til 1989. Helstad dirigerte også Kila musikkforening i en kort periode på begynnelsen av 1990-tallet, før han igjen vendte tilbake til kulturskolelærergjerningen. Fra 1994 til 1997 var han fløytelærer ved Kvæfjord kulturskole. Fra høsten 1993 har han vært fløytelærer ved Harstad kulturskole, en stilling han pr 12.11.2018 fortsatt har.

Fotografi

Etter at Helstad måtte slutte som militærmusiker, var han assistent for fotograf Trym Ivar Bergsmo fra 2008 til 2011. Helstad har spesialiert seg på digital restaurering av fotografier, men også skapt seg en karriere som konsertfotograf. Han er bosatt i Kvæfjord.

Personlig

Helstad er samboer med Inga Helene Juul siden 1996.

Kilder