Tonette Elisabeth Fedde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Minnesmerke over Tonette Elisabeth Fedde ved Feda kirke.
Foto: Chris Nyborg (2018).

Tonette Elisabeth Fedde (født 25. desember 1850 i Feda, død 25. februar 1921Slettebø) var diakonisse, og er kjent for å ha grunnlagt sykehus i USA.

Hun var datter av gårdbruker Andreas Willumsen Fedde (1814–1873) og Anne Marie Olsdatter. Hun ble født på gården Feda i Kvinesdal kommune. Mora døde da hun var ni år gammel, og etterlot seg sju barn. Tonette Elisabeth var det tredje barnet, og måtte tidlig hjelpe sine eldre søstre i huset. Som nittenåring tok hun tjeneste i Stavanger, der hun ble aktiv i det haugianske miljøet i byen.

Etter farens død i 1873 reiste hun til Kristiania og ble elev ved Diakonissehuset. Fra 1878 til 1882 var hun diakonisse i Tromsø. Hun ble så oppfordra av sin svoger Gabriel Fedde til å komme over til New York for å hjelpe Anna Børs. Hun var gift med generalkonsul i New York Christian Børs, og drev diakonalt arbeid blant norske immigranter og sjømenn under vanskelige forhold. Tonette Elisabeth Fedde valgte å reise over, og starta sammen med Anna Børs opp Den frivillige Syge- og Fattigpleie sammen med blant annet pastor Andreas Mortensen ved Sjømannskirken. I 1885 etablerte de et sykehus, som fra 1892 hadde navnet Norwegian Lutheran Deaconesses' Home and Hospital. Siden 1956 har det hatt navnet Lutheran Medical Center.

Tonette Elisabeth Fedde reiste i 1885 videre til Pittsburgh i Pennsylvania, der hun hjalp William Passavant med å få orden på drifta av et liknende sykehus. Hun dro så i 1888 til Minneapolis i Minnesota, der hun grunnla Lutheran Deaconess Home og Lutheran Free Church. I åra som fulgte samarbeida hun igjen med pastor Mortensen i Chicago og i Grand Forks i Nord-Dakota. Sistnevnte sted er forøvrig vennskapsby med Sarpsborg.

I 1896 flytta hun hjem til Norge, og ble gift med gårdbruker Ole Andreas Pedersen Slettebø (1843–1924) i Eigersund. Han var sønn av gårdbruker Peder Andreas Olsen og Anne Bertea Andersdatter. De to hadde kjent hverandre før hun dro ut, og han hadde venta i fjorten år på å få gifte seg med henne.

I 1904 reiste hun til Brooklyn for å være med på innvielsen av et nytt sykehus, men ellers tilbrakte hun tida fram til sin død som gårdskone på Slettebø.

Hun døde 70 år gammel på Slettebø. Det er reist et minnesmerke over henne utafor Feda kirke.

Litteratur og kilder