Tråstad skanse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartutsnittet fra 1750 viser beliggenheten til Vinger gamle kirke og prestegård med Tråstad skanse i forgrunn. Kartverkets historiske arkiv
Gårdene Traastad og Tråstad skanse ved det strategisk viktige Vingersundet på kart fra 1816. Kartverkets historiske arkiv.

Tråstad skanse (tidligere kjent som Vingersund skanse) er en historisk forsvarsstilling i Kongsvinger kommune, Innlandet fylke.

Anlegget er en del av de eldre festningsverkene som ble etablert på 1600-tallet som ledd i Norges grenseforsvar mot Sverige.

Jordskansen er fortsatt godt bevart og sies å være det best bevarte anlegg av denne typen fra 1600-tallets fortifikasjonskunst i vårt land.

Konstruksjon

Skanseanlegg fra tiden før festningens oppførelse og et viktig element i denne del av festningens historie. Samtidig er det en av de eldste, om ikke den eldste, jordskanse i Norge av denne type.

Skansen som ligger på Nord-Tråstads grunn, ble bygget som en femsidet, enkel redut av jord med en tilbaketrukket bastion mot elvesiden. Et palisadeverk omgav skansen utenfor graven, og den kunne forsvares flankevis med håndvåpen.

Historie

Etableringen av en skanse

De første befestningene i området ble oppført langs bredden av elven Glomma. Tråstad skanse ble anlagt i 1658 på vestsiden av elven, i nærheten av gården Tråstad.

Sikre opplysninger om bygging av et vern som kunne beskytte ferjestedet og feltleiren ved Tråstad, foreligger først fra 1657 da det i juli ble gitt ordre om å sende 100 hollandske hjulbårer, 88 spader, 10 hakker m.v. til Vinger. I januar 1658 ble det sendt stangjern for å lage beslag til porter og dører i «Reduten och Schandtzerne», dvs. skansen ved Tråstad og de framskutte forsvarsverk nærmere grensen. Tråstad skanse stod derfor trolig ferdig før sommeren 1658.

Skansen ble kraftig opprustet i 1718, under den store nordiske krig og i 1811 under Napoleonskrigene. I 1811 oppføres det et blokkhus innenfor skansen voller og det settes opp nye palisader. Blokkhuset og palisaden ble fjernet senere og syntes ikke i dag. Etter inngåelsen av unionen med Sverige i 1814 forfalt skansen og ble i stor grad forlatt.

Glommalinjen

Ved inngangen til 1900-tallet ble det norske forsvaret modernisert, og det ble etablert en sammenhengende forsvarslinje kjent som Glommalinjen. Denne strakte seg fra Halden i sør til Elverum i nord, og Tråstad skanse inngikk som en mindre del av dette omfattende forsvarsverket.

Vikinggraven

I september 1939 ble det gjort arkeologiske funn nær skansen i forbindelse med en militærøvelse av Krigsskolen på Tråstad Nordre. Under graving av en skyttergrav ble det avdekket en samling gjenstander av bronse og jern, samt enkelte perler. Funnene er tolket som en kvinnegrav fra vikingtiden, og representerer viktige bidrag til kunnskapen om områdets forhistorie.

Spennen som ble funnet i graven pryder i dag logoen til Kongsvinger-Vinger historielag.

Se også