Treriksrøysa (Sør-Varanger)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Treriksrøysa i grensegata

Treriksrøysa er en grenserøys i Sør-Varanger kommune som ligger vest for Pasvikelva, 15 kilometer sørvest for Nyrud og markerer punktet hvor landegrensene mellom Norge, Finland og Russland møtes. Treriksrøysa i Sør-Varanger er det eneste møtet mellom tre ulike land med tre ulike tidssoner. Like vest for røysa ligger Krokfjellet som er 145 moh. Selve røysa ble oppført i 1846.

Selve grensepunktet ble avtalt i forbindelse med inngåelse av Grensekonvensjonen av 1826, men på dette tidspunktet var Finland et storhertugdømme under Russland og punktet var et ordinært grensepunkt. Etter Finlands selvstendighet ble Petsjenga-området finsk territorium og punktet var da fotsatt et ordinært grensepunkt. Punktet ble treriksrøys etter de finske landavståelser til Sovjetunionen i 1944 etter fortsettelseskrigen som fulgte etter Vinterkrigen 1939/1940.

Ved treriksrøysa Norge/Finland/Russland er det forbudt å bevege seg rundt røysa da dette innebærer at en både forlater Schengenområdet og krenker russisk territorium. Grensekryssing landveis mellom Norge og Russland kan bare skje ved grensekontroll på Storskog.

Se også

Kilder


Koordinater: 69.05190° N 28.92930° Ø