Universitetsplassen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Universitetsplassen sett fra Urbygningen, Karl Johans gate til venstre, Domus Bibliotheca imot og Domus Media med Universitetets aula til høyre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Universitetsplassen ligger mellom Universitetet i Oslos bygninger i Oslo sentrum (Domus Media, Domus Academica (Urbygningen) og Domus Bibliotheca), og Karl Johans gate.

Plassens brolegging stammer fra 1931, utført etter tegninger av arkitektene Andreas Hesselberg Bjercke og Georg Eliassen. De laget et brosteinsmønster som er preget av nyklassisisme og står i harmoni med de omkransende stilrene bygningene. De laget også plassen litt skrånende fra Karl Johans gate, hellende nedover mot Domus Media, der det ble anlagt trapper opp til denne. Dette gjør at plassen egner seg til store møter, som den årlig velkomstseremonien for alle universitetets nye studenter.

Under krigen ble plassen hyppig brukt til parader og propagandaarrangementer, både av tyskerne og Nasjonal Samling.

Ved plassen, inn mot Domus Media, står statuer av juristen og politikeren, professor Anton Martin Schweigaard, utført av Julius Middelthun, reist i 1883, og av historikeren, professor Peter Andreas Munch, utført av Stinius Fredriksen, reist i 1933.

Siden 1919 har det vært reist et høyt juletre på plassen i adventstiden, under krigen ble lysene slått av i skumringen, som en del av den allmenne blendingen.

Kilder


Koordinater: 59.91520° N 10.73489° Ø