Vår Frue kirke (Tromsø)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vår Frue av den uplettede unnfangelse
Vår Frue domkirke.jpg
Vår Frue kirke
Foto: Osopolar
Sted: Tromsø
Byggeår: 1861
Via til: Jomfru Maria
Kirkesamfunn: Den katolske kirke
Bispedømme: Tromsø katolske stift
Sokn: Vår Frue menighet
Teknikk: laftet, panelt
Materiale: Tømmer
Takrytter: To, en over inngangen med spiss tårnhette og en større over koret med oktogonal form
Sitteplasser: ca 150
Vår Frue kirke kan vise til flere kirker i Norge

Vår Frue kirke har adresse Storgata 94, Tromsø og er domkirke for Tromsø katolske stift og sognekirke for den katolske menigheten Vår Frue menighet som dekker omfatter det midtre og nordlige Troms fylke, og dessuten Svalbard. I Troms omfatter dette følgende kommuner: Tromsø, Bardu, Målselv, Sørreisa, Dyrøy, Tranøy, Torsken, Berg, Lenvik, Balsfjord, Karlsøy, Lyngen, Storfjord, Gáivuotna-Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen. Dette utgjør et areal på 23 110 km². Inkludert Svalbard blir det et samlet areal på 85 747 km².

Kirken ble bygget samme år som den lutherske Tromsø domkirke, i 1861. Kirken er oppført i nygotisk stil i laftet tømmer som er panelt og malt i oker, med brune detaljer og listverk. Kirken har to takryttere, en mindre over inngangen med spiss tårnhette og en større over koret med oktogonal (åttekantet) form.

Taket er tekket med teglpanner.

Mens eksteriøret har omtrent den samme form som i 1861, har interiøret forandret seg en del gjennom tidene. Interiøret er i dag enkelt og holdt i lyse farger, noe som gjenspeiler ønsket fra avdøde biskop Gerhard Goebel.

Kilder


Koordinater: 69.651667° N 18.956944° Ø