Vårvikke i Østfold
Vårvikke Vicia lathyrodies er i Østfold en spontan ettårig art om vokser på tørrbakker i de ytre kyststrøkene. Den er ofte kortvokst og derfor lett å overse i landskapet siden den også har en liggende voksemåte med sin tynne stengel. Vårvikke visner ned svært tidlig etter blomstringen.
Hyppighet og utbredelse
Vårvikke er spontan og er sjelden både i 5x5 km-skalaen og i 1x1 km-skalaen[1]. Den er en utpreget kystplante med en sør-vestlig utbredelse. Det er få funn utenfor Hvaler, og de fleste registreringene er fra Akerøya.
Økologi
I Østfold vokser vårvikke på tørrbakke og sandjord ved kysten.
Oppdagelseshistorikk
Robert Collett skriver i 1868 at vårvikke ble funnet nedbeitet av sauer ved festningsmurene på Akerøya på Hvaler[2]. Det eldste belegget er samlet av Robert Collett fra Akerøya 16.6.1865[3].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Øivind Johansen omtaler vårvikke som "sjelden og funnet på Rauer" i Onsøy[4]. På Søndre Asmaløy[5] oppgis den som «Svært sjelden. (Skipstad 1889,1922)». I Bohuslän er vårvikke spridd vid havet och fjordarna, sällsynt eller saknas i övrigt[6].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som spontan og sterkt truet (EN)[7] i Norge. Det er en ansvarsart for Østfold og nedover sørlandskysten.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Vårvikke i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15:1-84. Christiania.
- ↑ Ryan, Elling, 1865. Herbarieark av vårvikke samlet på Hvaler. Digitalt på GBIF.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy’s flora. - Østfold-natur 11. 103s.Digital versjon på Nettbiblioteket
- ↑ Viker, Morten G, Rune G. Bosy & Per R. Viker 1990. Fauna og Flora på søndre Asmaløy, Hvaler. - Østfold-Natur 31. 81s.
- ↑ Blomgren, E., Falk, E. & Herloff, B. (red.) 2011. Bohusläns Flora.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av vårvikke Vicia lathyroides for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.