Vangs Sparebank

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vangs Sparebanks bygg fra 1917, ved Jernbaneplassen på Hamar.
Foto: Jensens (2008).

Vangs Sparebank, Vang ved Hamar, ble oppretta i 1853. Utover 1800-tallet bytta banken tilholdssted flere ganger. Fra 1897 leide Vangs Sparebank lokaler i vognmaker Norsengs gård i Parkgata 12 på Hamar. I 1914 kjøpte banken hjørnetomta ved Jernbaneplassen, og seinere samme år bestemte de at arkitektfirmaet Ekman, Smith, Michalsen i Kristiania skulle utforme den nye bankbygningen.

Firmaets representant i byggeprosessen, veteranen Ove Ekman, tegna et forseggjort og kostbart bygg, med fasade i fin- og grovhogd granitt. I likhet med andre bankbygg fra samme periode skulle det solide materialet understreke bankens soliditet, omtrent som en festning. Stilarten er sein jugendstil, med middelalderske rundbuer og innslag av nordisk nybarokk.

I 1957 ble Nes Sparebank slått i hop med banken. Sammen med Stange Sparebank og Hamar Sparebank danna disse bankene i 1970 Hedemarken Sparebank, fra 1982 Sparebanken Hedmark.

Arkivsakene ble avlevert i 1994 og 1996 til Statsarkivet i Hamar, som i perioden 1917 hadde tilhold i Vangs Sparebanks lokaler ved Jernbaneplassen.

Kilder og litteratur

Videre lesing