Vietnam
Vietnam, offisielt Den sosialistiske republikk Vietnam (vietnamesisk: Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam), er et land i Sørøst-Asia ut mot Sørkinahavet. Det grenser til Kina i nord, Laos i nordvest og Kambodsja i sørvest.
Vietnam er med sin befolkning på over 90 millioner det 13. mest folkerike landet i verden. Hovedstaden er Hanoi, som ligger i den nordre delen av landet, mens den største byen er Ho Chi Minh-byen, tidligere Saigon i sør.
Geografi
Den vestre delen av landet er kupert og til dels et fjelland, og bebos i stor grad av minoritetsgrupper mens de kystnære områdene er flatere og består for det meste av dyrket mark som brukes av etniske vietnamesere.
Styresett
Landet er en ettpartistat der bare kommunistpartiet er tillatt og presse- og ytringsfriheten er begrenset. Landet var i store deler av 1900-tallet involvert i forskjellige kriger, noe som førte med seg økonomisk tilbakegang og isolasjon. Landet har vært et av verdens fattigste, men etter at landet åpnet seg mot omverdenen har turismen økt og mange utenlandske foretak har etablert seg.
Historie
Indokina
Utdypende artikkel: Indokina
Fra middelalderen besto dette området av Cochinkina, Tonkin, Annam, Laos og Kambodsja og fram til 1700-tallet da dagens Vietnam ble samlet som et keiserrike under Nguyen-dynastiet. Frankrike hadde drevet handel og hadde en aktiv misjon i området siden 1700-tallet. I løpet av den imperialistiske perioden, hvor europeiske stormakter konkurrerte om kontroll over landområder i Afrika og Asia, ble det i årene mellom 1858 og 1893 ført en rekke kriger og inngått traktater som la regionen gradvis under fransk kontroll og styre.
Frankrike erobret Saigon i 1859, resten av Cochinkina i 1863.
Fremmedlegionen ble i 1883 satt inn i Tonkin i forbindelse med den franske koloniseringen av Indokina. Fra august 1884 til april 1885 ble den fransk-kinesiske krig utkjempet hvor Kina mistet kontrollen over de daværende kinesiske regionene Tonkin og Annam til fordel for Frankrike, og deretter også andre steder i regionen.
Indokina ble et felles navn på disse franske besittelsene i Sørøstasia, som ble styrt som protektorater, bortsett fra Cochinkina ble styrt direkte, som en koloni.
I mars 1945 erklærte Vietnam seg som en uavhengig stat med støtte fra den japanske okkupasjonsmakten som hadde besatt Indokina i 1940.
Etter krigen måtte Frankrike anerkjenne Vietnam som en selvstendig stat innen den franske union, men i 1946 innledet Vietminh en åtteårig krig mot de franske kolonistyrkene. Dette endte med den franske kapitulasjonen ved Dien Bien Phu-festningen i 1954, og Frankrike trakk seg ut etter at en deling av Vietnam ble akseptert. Da hadde Kambodsja trådt ut av unionen med Frankrike i 1953 og Laos i 1954.
Dette ble imidlertid innledningen på Vietnamkrigen.
Vietnamkrigen
Utdypende artikkel: Vietnamkrigen
Vietnamkrigen ble utkjempet fra midten av 1950-åra til 1975, og særlig på 1960 med betydelig utenlandsk innblanding. Krigen endte med at Nord-Vietnam i april 1975 erobret Sør-Vietnam, noe som førte til at hele Vietnam ble slått sammmen under kommunistisk styre. Totalt ble mellom to og tre millioner vietnamesere og 58 209 amerikanere drept i konflikten, i tillegg til rundt 5 000 koreanere, 1 351 fra Thailand, 520 australiere og 37 newzealendere.
Svært mange vietnamesere flykta under krigen, og etter at den var over fulgte flukt fra kommuniststyret. Om lag to og en halv million utenlandsvietnamesere (Viet Kieu) er spredd rundt på kloden, svært mange av dem i USA.[1]
Norge
Utdypende artikkel: Norsk-vietnamesere
I et norsk, lokalhistorisk perspetiv er landet viktig som følge av den flykningstrømmen som avsutningen av Vietnamkrigen medførte, og da i de etterfølgende årene. De største guppene med vietnamesiske flyktninger kom til Norge i årene 1978-1982. Til sammen kom rundt 10 000 vietnamesiske flyktninger til Norge mellom 1975 og 1995.[2] Fra nittitallet av har de fleste nye vietnamesere i Norge kommet hit gjennom familiegjenforening.
De er ved inngangen til 2018 tilsammen omkring 24 000 personer i Norge med vietnamesisk bakgrunn. Av disse var 13 973 født i Vietnam, og 9 092 som var født i Norge av to vietnamesiskfødte foreldre, 781 som var født i Norge av to foreldre med vietnamesisk bakgrunn og 107 som var født i Vietnam der en av foreldrene er norskfødt.[3]
Referanser
- ↑ Vietnams hstorie Store norske leksikon
- ↑ Marie Louise Seeberg: «Båtflyktninger fra Vietnam», Norgeshistorie.no, besøkt 21. november 2018
- ↑ Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre, 1. januar 2018 fra SSB.