Alison Heyerdahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Alison Heyerdahl (født 29. mai 1873 i Trondhjem, død 7. juli 1965 i Oslo) var husmor og fritenker som kanskje er best kjent som moren til Thor Heyerdahl.

Oppvekst

Hun var født Alison Lyng som datter av handelsmann Johan Daniel Lyng og Alison Martine Hartmann. Hun var ikke bare oppkalt etter moren, men også mormoren, skotske Alison Frazer. Gjennom broren Marcus Hartmann Lyng var hun tante til statsminister John Lyng.

Alison Lyng, som var tredje barn i familien, mistet moren i dennes åttende barnefødsel, og vokste opp delvis hos to tanter og delvis hos morfaren Marcus Sodemann Hartmann i Orkdal. I tenårene gikk hun på kostskole i England, hvor hun blant annet lærte mer «europeiske» vaner samt ble darwinist og fritenker.

Tre ekteskap

I 1890-årene giftet hun seg med bankmann Johan Nic. Bruun. Etter to sønner, hvorav den ene levde opp, ble hun gravid med en av mannens beste venner, Christian Bernstorff Bødker Matheson. Hun tok ut skilsmisse og giftet seg med Matheson. De bodde på Pineberg og fikk barna Alison «Tulli» (1900), Jacob (1901) og Ingerid (1903) før de mistet sitt fjerde barn, Johan Daniel, som døde som baby.

Etter å ha møtt en bryggerieier fra Larvik som hadde studert kort tid i Trondhjem, Thor Heyerdahl (1869–1957), begynte de å brevveksle og møtes i hemmelighet, før de skilte seg fra sine respektive ektefeller. Rundt 1910 tok Alison Matheson med seg sin yngste datter til Larvik via hovedstaden, og i 1914 fødte hun sitt eneste barn med Thor Heyerdahl, som også fikk navnet Thor Heyerdahl.

Alison Heyerdahl var aktiv i vestfoldbyens kulturliv og var medstifter av Larvik museumsforening. Alison Heyerdahls sønnesønn, Thor Heyerdahl jr., har omtalt henne som «spirituell, en intellektuell kapasitet og svært godt orientert på alle samfunnsområder», ikke minst naturvitenskap. Det heter seg at hun likte Thor Heyerdahls første kone Liv Coucheron Torp best, og støttet ekteparets felles ekspedisjon til Fatu Hiva i Stillehavet. Hun flyttet også fra Larvik til Oslo med det unge ekteparet, og døde på et sykehjem i hovedstaden 92 år gammel.

Kilder

Folketellinger
Dåp, konfirmasjon og fødsler