Fransiskanerklosteret (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En blå plakett på veggen til Oslo Hospital opplyser om at her lå Fransiskanerklosteret.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Fransiskanerklosteret i Oslo ble grunnlagt før 1291 av Fransiskanerordenen. Det lå der Oslo Hospital og Gamlebyen kirke nå ligger. Det ble oppløst ved reformasjonen i 1537.

Klosteret ble grunnlagt med støtte fra hertug Håkon. Da det ble reist sto det rett utenfor byen, ved Geitabru som krysset Alna og var en viktig innfartsåre sørfra. Fransiskanerne kom i konflikt med dominikanerne og Oslo-bispen. Erkeprest Simon lot både brødrene og arbeidsfolkene bannlyse. Han sendte også domkirkens scholasticus, Herjulf, for sammen med en væpnet flokk å bryte ned den nesten ferdige oratoriet. Paven stilte seg på fransiskanernes side, og klosteret ble derfor allikevel reist.

Det ble i middelalderen opprettet et sykehus tilknyttet klosteret, Laurentiushospitalet, antagelig i dagens St. Halvards gate. Da klosteret ved oppløst ved reformasjonen trengte man å videreføre sykehuset, og i 1538 sørget kongen for at stiftelsen Oslo Hospital fikk overdratt klosterbygningene. I 1567 brant bygningene ned, og ble erstattet av nye sykehusbygninger, som så siden har brent og blitt erstattet. Klosterkirken brant ned i 1794, og to år senere sto Gamlebyen kirke ferdig på samme sted.

Området ble utgravd av Gerhard Fischer i 1935. Man undersøkte da østre del av klosterkirken, som var i teglstein med en polygonal koravslutning. Noen andre spor etter klosteret kunne man ikke finne, da Oslo Hospitals bygninger står over det. Koret i klosterkirken er markert i fortauet utenfor Gamlebyen kirke.

Kilder

  • * Lunde, Øivind: «Norges klostre i middelalderen» i Fortidsminneforeningens årbok 1997, Oslo 1987 (digital versjon)
  • «Fransiskanerklosteret» i: Tvedt, Knut Are (red.): Oslo byleksikon, Kunnskapsforlaget, Oslo 2010

Eksterne lenker

Koordinater: 59.90327° N 10.76818° Ø