Kaja Jacobsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ukjent ung mann.
Foto: Kaja Pedersen / Christen Carl Johannesens samling.

Kaja Jacobsen f. Pedersen (født 29. april 1896 i Fredrikstad, død 14. november 1978 på Rjukan) var fotograf i Skien, på Notodden og Rjukan og i Sandefjord.

Hun gikk i lære hos Gustav Adolf Gerold i Fredrikstad 1910 og hos Louis Anton Jacobsen i Bergen fra 1911. Hun startet eget firma på Notodden i 1913, kun 17 år gammel og drev dette til 1919. Hun bestemte seg da for å ta mesterbrev i fotografifaget. Hun var så en tid i Skien og Sandefjord. Startet ny forretning på Notodden i 1926, flyttet til Rjukan i 1930 og begynte fotografatelier der i 1934. Firmaet drives i dag videre av Elisabeth Ann Haig Jacobsen.

Kaja var i all hovedsak portrettfotograf, men hadde også enkelte foto oppdrag for Norsk Hydro.

Ved Norsk Industriarbeidermuseum er en liten del av Kajas fotoarkiv bevart, resten av hennes arkiv er gått tapt.[1]

Sønnen til Kaja het Lasse Jacobsen (døpenavn "Lars"), og også han virket en tid som fotograf. Ved Norsk Industriarbeidermuseum er det oppbevart en rekke fotografier fra filminnspillingen av "Heroes of Telemark" (1965).[2]

Referanser

  1. Lenke til samlingen etter Kaja Jacobsen (Pedersen) på Digitalt Museum.
  2. Lenke til samlingen etter Lasse Jacobsen på Digitalt Museum.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Kaja Jacobsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!