Kjeldearkiv:Inger og Solveigs sykkeltur i 1959

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Inger og Solveigs sykkeltur i 1959
Paulsberg-Sykkeltur-forsidebilde.jpg
Kjeldeinformasjon
Navn: Inger Paulsberg, Solveig Grønnerud
Tema: Ungdom på ferie
Sted: Paulsberg på Gjøvik
Tidsrom: Sommeren 1959
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Inger og Solveig Paulsberg (fra Paulsberg ved Gjøvik) reiste på sykkeltur sommeren 1959. Her er noen bilder og minner fra den turen.

Sommeren 1959 hadde Solveig og jeg bestemt oss for å dra på skikkelig ferietur. Vi hadde spart litt av den beskjedne lønna vi fikk utbetalt som butikkmedarbeidere, slik at vi fikk råd til å betale det første avdraget på sykler. Vi gikk til Alb. Amundsens Sportsforretning i Storgata i Gjøvik, og spaserte ut med hver vår flunkende nye DBS-sykkel, Solveig med rød halvballongsykkel og jeg med blå. Vi hadde flere måneder foran oss med avbetalingskrav, men det skulle vi klare!

Turen startet 28. juli og målet var Stavern. Oppakningen var tung, tunge gammeldagse soveposer og hvitt pyramidetelt og klær for både sol og regn, pluss litt mat.

Turen gikk først opp den tunge Vardalsåsen og over til Randsfjorden. Ferja tok oss over til Vestsida og vi syklet vestsidevegen sørover. Første natta camperte vi ved Randsfjorden.

Neste natt var vi på en campingplass ved Tyrifjorden, Sundvollen, og tredje dag gikk ferden langs Tyrifjorden. Etter hvert nådde vi Drammen, her foreviget vi Bragernes kirke.

Ferden gikk ut fra Drammen, forbi Krokstadelva, Hokksund, Vestfossen i stekende sol og med prestekrager, blåklokker og grashopper i vegkanten. Seint på kveld slo vi leir og fra høyden vi teltet på, hadde vi utsikt til Kongsberg. Neste dag syklet vi innom byen.

Nå gikk turen videre sørover Numedal. Vi dro gjennom Skollenborg, Hvittingfoss, Svarstad. På ettermiddagen hadde vi strevet oss opp noen bratte bakker og stoppet ved en kiosk for å kjøpe kald brus for å slokke tørsten. Der kom vi i kontakt med en trivelig kar som kjørte brus for Trio Fabrikker. Han tilbød oss å få sitte på resten av veien fram til Skien, og var tydelig interessert i unge syklister. Vi takket ja, og ble på den måten kjent med tidligere skøyteløper og langdistansesykler, sener president i Norges sykkelforbund, Odd Pedersen.

To netter ble tilbragt på campingplassen i Skien og den mellomliggende dag fikk vi være med Odd Pedersen på jobbtur i Siljan og Kvelde, med traktement og trekkspill på en veranda i Kvelde. En kjempehyggelig dag og kveld, før vi tidlig neste morgen fortsatte ferden mot Larvik, og reisemålet Stavern.

Det ble strålende feridager i Stavern på Solplassen Camping, med sol. sol, sol... masse glade, kjekke ungdommer, bål, musikk, sang og dans. Vi beundret Stavernpiken, Minnehallen og Herman og Gisken Wildenveys hjem Hergisheim. Men ferier tar som kjent altfor fort slutt og i 1959 varte ferien bare i 14 dager. Den 8. august syklet vi til Larvik, kjøpte hver vår billett på toget til Oslo for 2 kroner og dro via Oslo, hjem til Gjøvik.

Sykkeltur 2.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 1.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 4.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 3.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 6.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 5.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 8.
Foto: ?, 1959
Sykkeltur 7.
Foto: ?, 1959