Anna Kreetz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Kreetz var blant annet lærer i knipling ved Den kvinnelige industriskole (seinere Statens lærerhøgskole i forming, Oslo)
Foto: Vidar Iversen (2011).

Anna Kreetz (født 1838 i Stettin i Preussen, nå Szczecin i Polen) var fotograf i Christiania og skolebestyrer i Bergen.

Ved folketellinga 1865 var hun bosatt i Brugata 16 i Christiania, en adresse som ikke lenger eksisterer. Kreetz bodde sammen med Marthine Lund, og begge er oppført som fotografer. Kreetz var kompanjong i Marthine Lund & Co. Fotografiske Atelier med adresse Grensen 19 fra omkring 1865 til 1870.

Kreetz var også husflidslærer for Christiania Arbeidersamfunds husflidsskole på 1870-tallet, kniplinglærer ved Den kvinnelige industriskole og holdt kurs, særlig i stråfletning, i forskjellige byer. I 1872 fikk hun offentlig støtte til en studiereise i Sverige, Danmark, Tyskland og Sveits, og i 1876 fikk hun hederlig omtale for et arbeid på verdensutstillingen i Philadelphia. I 1882 søkte hun om statsstøtte til en skole for kvinnelige husflidslærere, men fikk avslag ettersom hovedstaden allerede hadde den Den kvinnelige industriskole. Hun flytta da til Bergen, søkte på nytt og fikk støtte.

Med sin husflidlærerskole for kvinner fra 1883 ble hun sentral i Bergens skoleliv. Spesielt ved hennes skole var at kvinnene som gikk der ikke bare lærte tradisjonelt håndarbeid, men også treskjæring med mer. Hun dreiv skolen privat helt til hun trakk seg tilbake i 1897. Hun fikk utstedt et reisepass det året og destinasjonen var «Udlandet».

Kommunen overtok skolen, og i 1899 kunne de gjenåpne den som Bergens kommunale kvinnelige industriskole i Joakim Frieles gate 1. Det regnes som starten for Krohnsminde videregående skole.

Anna Kreetz' plass i Bergen ble anlagt i 2021.

Kilder

  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Anna Kreetz på Digitalt museum.
  • Anna Kreetz på KulturNav, som igjen bygger på Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Anna Kreetz i folketelling 1865 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Glambek, Ingeborg (1988). Kunsten, nytten og moralen: kunstindustri og husflid i Norge 1800-1900, s. 59-60
  • Helland, Jenny Marie (1999). Krohnsminde videregående skole 100 år : 1899-1999, s. 22
  • «Dette er Anna Kreetz' plass» i Bergens Tidende. 2021-06-03. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Anna Kreetz er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.