Oluf Andreas Løwold Pihl (1822–1895)

Oluf Andreas Løwold Pihl (født 5. september 1822 i Stavanger, død 1. juli 1895 i Kristiania) var ingeniør og direktør ved Christiania Gasværk i rundt 45 år. Han sto også bak bygging av gassverk i Bergen, Kristiansand og Stavanger, og var også med på å etablere Christiania Seildugsfabrik og Nitroglycerin Compagniet.

Oluf Andreas Løwold Pihl
Foto: Oslo Museum (ca 1890).

Bakgrunn

Han var sønn av kjøpmann i Stavanger, Thomas Bugge Pihl (1793–1863) og Frederikke Wiwicke Margrethe Løwold (1789–1837), og bror av den senere jernbanedirektøren Carl Abraham Pihl (1825–1897).

Han forlot fødebyen allerede 13 år gammel, da han reiste til Storbritannia og hadde her praktisk arbeid ved maskinverksteder og tilegnet seg slik kunnskaper om moderne industriteknologi. I årene 1839 til 1841 utdannet han seg til ingeniør ved Chalmersska slöjdskolan, idag Chalmers tekniska högskola i Göteborg, og etter utdannelsen arbeidet han som tegner og konstruktør i Storbritannia, blant annet hos Robert Stephenson, og tilegnet seg grundig kunnskap om bygging og drift av gassverk.

Virke

 
Utvidelsen med anlegget i Storgata 53 var blant de siste større endringene Pihl sørget for, revet i 1969. Deler av en gassklokke midt på bildet, kokshauger bak.
Foto: Oslo Museum (1961).

Utdypende artikkel: Christiania Gasværk

Christiania Gasværk ble startet som et privat selskap med konsesjon i 30 år i 1848 av engelskmannen James Malam. Han hadde også anlagt et gassverk i Göteborg, og etter to år i Christiania overlot han ledelsen av dette i 1850 til Pihl som var gassverkbestyrer, etter hvert titulert direktør i hele 45 år, nesten frem til han døde i 1895.

Gassverkets drift var da ustabil som følge av tekniske utfordringer og forbruket større enn kapasiteten. Dette gjorde lønnsomheten bekymringsfull. Pihl arbeidet for å reise ny kapital for drift og nødvendige utvidelser og i løpet av de neste tiårene greide han å teknisk utvikle anlegget til å møte en stadig større etterspørsel og slik sørge for lønnsom drift.

Da konsesjonsperioden løp ut i 1878 benyttet kommunen anledning til å overta bedriften, og videreførte denne som en selvstendig bedrift med Pihl som leder. Byutvidelsen samme året ga byen 25 000 nye innbyggere.

Gassverket måtte utvide og utover på 1890-årene sto Pihl bak byggingen av et nytt anlegg på til andre siden av Storgata enn de øvrige gassverkanleggene og administrasjonsbygningen, på de sørlige delene av den nedlagte kolerakirkegården ved Ankertorget. Fra dette anlegget ble også restproduktet koks solgt direkte til publikum.

Personlige forhold

 
Villa Tullinberget, bygget av Pihl i 1866.

Utdypende artikkel: Tullinberget

Han ble gift 26. juli 1850 i Göteborg med Josephine Amalie Tranchell og far til blant andre Oluf Pihl, ingeniør og gassverksdirektør i Drammen og Kristiania.

Ved folketellingen i 1865 er han registert med sin hustru, tre barn, en ugift svigerinne og to tjenestepiker i Briskebyveien 53b.

Apoteker Harald Conrad Thaulow solgte løkken Tullinberget til Pihl som i 1866 fikk oppført her en stor nygotisk tårnvilla med observatorium, arkitekt for bygningen var Georg Andreas Bull. Pihl bidde ger livet ut. Tullinberget hadde adressen Skovveien 1, fra 1900 ble adresseringen endret til nr.7. BYgningen ble revet i 1937 for oppføring av dagens bygning, en seksetasjes leiegård i funksjonalisme, opprinnelig med 24 leiligheter og tre butikker, arkitekt F. S. Platou.

I 1866 ble Pihl utnevnt til ridder av St. Olavs Orden, og han var også ridder av den svenske Nordstjärneorden.

Han ble gravlagt 4. juli 1895 på Vår Frelsers gravlund, samme sted hvor hans hustru ble gravlagt ett år tidligere.

Kilder