Nini Roll Anker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nini Roll Anker og Johan Anker er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet har en byste av Johan Anker.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Johan Anker seiler sammen med sin kone Nini Roll Anker.
Foto: Ukjent

Nini Roll Anker f. Nicoline Magdalena Roll (født 3. mai 1873 i Molde, død 20. mai 1942 i Asker) var forfatter. Hun ga ut 29 verker, for det meste romaner og en rekke artikler og kronikker. Anker var viseformann, styremedlem og sentralt utvalgsmedlem i Den norske forfatterforening i flere perioder mellom 1910 og 1940.

Nini Roll Ankers foreldre var Sophie og Ferdinand Roll som begge var fra Trondheim. Faren var sorenskriver i Romsdal. Han ble stortingsrepresentant for Molde og Ålesund, familien flyttet til Kristiania og en periode i Stockholm da faren var justisminister og høyesterettsassessor.

I 1892 ble Nini Roll Anker gift med brukseier Peter Martin Anker d.y. og ble godseierfrue i Østfold. Først på Knivsø gods og seinere Rød herregård ved Halden.

Arbeidsforholdene til fabrikkjentene i Tistedal ved Halden gjorde dypt inntrykk på Nini Roll Anker, og hun engasjerte seg i fagforeninger og kvinnesak gjennom hele livet. Bøkene hennes handler om arbeiderkvinner og deres liv, både i Tistedal, Molde og andre steder. En av de mest kjente romanene er Den som henger i en tråd og som handler om ei gruppe streikende kvinnelige konfeksjonsarbeidere samt abortspørsmålet som var veldig aktuelt på 1930-tallet, da boka ble utgitt.

Etter skilsmissen i 1907 flyttet Nini Roll Anker tilbake til Molde for tre år, giftet seg med Johan August Anker (Peter Martins fetter) og flyttet til Vollen i Asker hvor hun bodde til sin død.

Nini Roll Anker og Johan Anker er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet har en byste av Johan Anker

Gotfred Lies plass i Molde ble det avduket en byste av Nini Roll Anker i anledning 100-årsdagen for hennes fødsel, 3.mai 1973. Kunstneren er Hjalmar Hansen.


Kilder og litteratur

  • Necoline Anker i folketelling 1900 for Berg herred fra Digitalarkivet
  • Rise, Harald H.: 100 år 100 navn. Personer som har preget hundrearet på Nordvestlandet. 2000. ISBN 82-91450-08-0.

Eksterne lenker