Ole Mikkelsen Sama

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Mikkelsen Sama.
Foto: Ukjent fotograf.
Ole Mikkelsen Sama er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Ole Mikkelsen Sama (født 18. januar 1864Indre Aun i Harstad, død i Oslo 1. mai 1928) var misjonær i Kinamisjonen. Han var gift med lærerinne Caroline Sofie Volckmar fra Kristiansund. Hun døde imidlertid i 1905, og han ble da gift med Anna Håland fra Jæren.

Ole Mikkelsen Sama vokste opp på en gård på Sama som nummer fem i en søskenflokk på ti. Han gikk sine første skoleår i Harstadgården hos klokker Aage Lund. Som niåring flyttet han til en morbror i på Gåre i Kvæfjord og gikk på skole hos den kjente læreren H. C. Bergersen. Han ble også konfirmert i Kvæfjord.

Som 11-åring mistet Ole sin far Mikkel Olsen. Hans eldre bror Michael reiste til Trondheim på underoffisersskole og ble fra 1900 til 1918 lensmann i Trondenes. Ole ble understøttet økonomisk av Margrethe og Leonhard Nilsen slik at han kunne reise på misjonsskole til Örebro i Sverige i 1888. Derfra dro han til Bergen Indremisjons Bibelskole.

Han ble i 1890 ansatt som misjonær i Det norsk-lutherske Kinaforbund, og reiste til Kina 4. oktober 1892. Han var først i Hankow, før han grunnla misjonsstasjonen Liangigai i Laohokow, som ble forbundets sentralstasjon. I 1914 ble Ole Sama såret av skudd under et angrep mot misjonsstasjonen.

Sama kom tilbake til Norge for godt i 1924, hvor han fortsatte å arbeide for Kinamisjonssaken.

Kilder