Aage Jonassen Lund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aage Jonassen Lund
Foto: fra Hans Methis bok om Trondenes Sparebank 75 år, 1938.
Klokkergården som Lund bygde i 1861 øverst i Harstadgårdsveien. Den ble i 1911 kjøpt og restaurert av meieribestyrer Anna Bertheussen. Senere ble den overtatt av Harstad kommune og revet på 1980-tallet

Aage Jonassen Lund (født 1819 i Steigen kommune, død 1887) var lærer. Han var gift med Liva Hansdatter Rinnan født på Rinnan i 1822 i det som seinere ble Levanger kommune, død i Harstad i 1911. Aage og Liva ble blant annet foreldre til Anna Elisabeth Kaarbø, gift med Rikard Kaarbø og Magnus Lund, dampskipsekspeditør i Harstad.

Lund tok eksamen ved Trondenes Seminarium i 1839 og ble omgangsskolelærer og organist i Hamnvik, Ibestad kommune før han i 1855 kom til Harstad som kirkesanger og lærer i Trondenes kommune etter forgjengeren Hans Ingebrigtsen. Familiens bosted var «Klokker-gården» øverst i Harstadgårdsveien. Klokkergården var imidlertid nedslitt, og Lund bygde ny hovedbygning i 1861, og deretter fjøs med stall og sauefjøs med høylade. Senere bygde han for privat regning matstue, grisehus, vedsjå, tørkesjå og sommerfjøs. Han drev klokkergården til et mønsterbruk. Og da han overga gården til sin ettermann, var det oppdyrket ca. 70 mål åker og 900 mål eng, når husmannsplassene ble regnet med. Nye husmenn ble ansatt, og arbeidsplikten til hovedgården økte han til 132 dager årlig.

Utdannelsen sin hadde Lund fått som elev ved Trondenes seminar, hvor han tok eksamen med beste karakter i 1839.

Han kom til Harstad i 1856, og allerede året etter organiserte han utlån av bøker og ble stedets første bibliotekar.

Han ble medlem av Trondenes Sparebanks første styre - i 1863.

I 1868 hadde ekteparet fått ni barn, og det var kommet mange bygninger på gården. Ved siden av klokker- og lærergjerningen drev Lund klokkergården til et mønsterbruk med åtte husmannsplasser.

Kirkesanger Lund, som han oftest ble kalt, gjorde seg gjeldende som foregangsmann på mange områder i samfunnet og hadde en rekke kommunale verv. Da Trondenes Sparebank ble opprettet i 1863 var Lund en av initiativtakerne og ble bankens første styreformann.

Se også

Kilder

Eksterne lenker