Karl Marius Anton Johan Hals
Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Karl Marius Anton Johan Hals, som oftest omtalt bare som Karl Hals (født 27. april 1822 i Sørum, død 7. desember 1898 i Kristiania) var pianofabrikant, musikkforlegger og politiker.
Bakgrunn
Han var sønn av oberst, senere tollinspektør Caspar Andreas Hals (1772–1846) og Martha Maria Nilson (Nielsen) (1787–1828).
Hals hadde sine første år i Sørum, men i 1828 flyttet familien til Christiania, hvor faren var konstituert som tollinspektør. Han gikk på Christiania katedralskole som da lå i Treschowgården og senere, etter farens ønske, ble han tatt opp som elev ved Strøms Militære Institut mens han selv helst ville bli musiker.
Han ble gift i 1851 med Thora Alvilde Christina Svanekiær (1820-1904) fra København, datter av malermester Hans Julius Svanekiær og Anne Marie Juul (f. 1791). Deres datter Marie (1855–1941) ble gift med komponisten Ole Olsen.
Bosteder
Som voksen i hovedstaden, er han regisert ved folketellingen i 1865 registrert i det som den gang hadde adressen Drammensveien 24 med sin hustru med fire barn og svigermor som da er enke. I tillegg bodde det også to menn og to kvinner som «tjenstetyende». Dette var der pianofabrikken var, Drammenveien fram til dette omfattet også det som i dag er Stortingsgata.
Ved folketellingen ti år senere bor de samme sted, og da har dette adressen Stortingsgata 26.
Ved sin død i 1898 er han registrert i det nybygde Victoria terrasse 3, like ved fabrikken og konsertlokalet i Stortingsgata.
I 1888 kjøpte han bruket Hasselbakken under Blommenholm i Bærum. Han er ikke registert her som bopel så dette ble sannsynligvis brukt som sommerbolig.
Virke
Utdannelse
Da faren i 1840 måtte søke avskjed på grunn av sykdom, besluttet Karl og broren Petter (1823–1871) at de skulle gå i snekkerlære. Det var svært uvanlig den tiden at to embetsmannssønner tok håndverkerutdannelse, så en må anta at dette vakte en viss oppmerksomhet i sin samtid.
Men deres plan var å bli pianofabrikanter, og etter avlagt svenneprøve som snekker i 1842 reidte Hals først til København, hvor han gikk i lære hos C. C. Hornung, og deretter til Schröder i Hamburg, begge disse var anerkjente klaverbyggere.
Brødrene Hals
Utdypende artikkel: Brødrene Hals
Da han i 1846 kom tilbake til Christiania, ble han ansatt som reparatør ved J. W. Cappelens Pianolager. Året etter etablerte Hals seg sammen med en snekkersvenn som pianomaker. Instrument nr. 1 ble fullført våren 1848, og samme sommer kom broren Petter hjem fra sin utdannelse i København og Paris.
De dannet da sammen firmaet Brødrene Hals i 1848.
Samfunnsvirke
Hals var også engasjert i organisasjonslivet innen håndverk og industri. Han ledet blant annet planleggingen og koordineringen av Den norske Industri- og Kunstutdstilling 1883 på Tullinløkka og Nisseberget i Slottsparken.
Han hadde en rekke offentlige verv, satt flere perioder i bystyret i tillegg til at han representerte Kristiania Høyre på Stortinget i perioden 1889–1891, etter å ha vært vararepresentant til Stortinget i årene 1880 til 1885.
Ettermæle
Han er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Karl Hals' gate på Sagene i Oslo ble i 1935 oppkalt etter ham, gata gikk fra Arendalsgata til Bentsegata ved Fontana Mineralvannfabrikk. Gata ble senere bortregulert.
Hals ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1874 og fikk kommandørkorset av 1. klasse i 1889. Han var også kommandør av Dannebrogordenen og ridder av Æreslegionen.
Kilder
- Under arbeid
- Personer
- Industrigründere
- Industriledere
- Instrumentmakere
- Tangentinstrument
- Personer med utdanning fra Danmark
- Personer med utdanning fra Tyskland
- Forleggere
- Høyrepolitikere
- Stortingsrepresentanter
- St. Olavs Orden
- Dannebrogordenen
- Æreslegionen
- Lillestrøm kommune
- Sørum
- Oslo kommune
- Fødsler i 1822
- Dødsfall i 1898