Norske gatenavn i utlandet
I flere europeiske byer finnes det gater og plasser som er oppkalt etter norske steder, spesielt byer. Det er også eksempler på gater med navn etter kjente nordmenn.
En stor del av navna har ganske svak tilknytning til stedene de viser til, men fungerer snarere som symboler på det norske mer generelt. Deres funksjon er å styrke vennskapsbånda mellom Norge og «vertsbyen». Eksempler på dette finnes i storbyene Stockholm, København, London og Berlin. I alle disse byene har hele strøk navn fra Norge; dette gjelder Husby i Stockholm, et stort område på Østerbro i København, en del av Southwark i London og området nord for Bornholmer Straße i Berlin. I Husbys nabostrøk, Akalla, er gatene for øvrig oppkalt etter finske byer og personer, mens området Kista har fått danske navn. Det norske preget i Husby er derfor del av en større nordisk sammenheng.
Når det gjelder Norden, finnes det også en annen type oppkallingsnavn, nemlig de som er etter vennskapsbyer og vennskapskommuner. Et eksempel på dette er Ålesundsgatan i Västerås i Sverige. Lahti, Västerås, Akureyri, Randers og Ålesund er vennskapsbyer, og betegnende nok ligger Vänortsgatan like ved Ålesundsgatan i Västerås.
En tredje type «norske» gate- og plassnavn er etter kjente personligheter. Fridtjof Nansen står sannsynligvis i første rekke her, med et utall (hvor mange?) steder oppkalt etter seg. Henrik Ibsen har også vært populær, bare i Tyskland er det minst fem gater som heter Ibsenstraße. Nordahl Grieg er æra med gatenavn flere steder, i Rostock (Tyskland), og Sønderborg og Søborg (begge i Danmark). En annen Grieg, Edvard, er sannsynligvis mannen bak de mange tyske gatene med navnet Griegstraße. Men i Leipzig, der Edvard Grieg studerte og urframførte verk i det gedigne Gewandhaus, er han hedret med Edvard Grieg-Allee. Björnsons Straße ligger i Berlin. FNs generalsekretær Trygve Lie fikk Trygve Lie Plaza i New York oppkalt etter seg.
Stockholm
De «norske» gatene og plassene i den svenske hovedstaden er litt bortgjømt, siden de ligger langt utafor sentrum, nemlig i drabantbyen Husby på Järvafältet. Området ble bygd ut på 1970-tallet, og navna ble sannsynligvis vedtatt på samme tid.[1] I Husby finnes:
- Bergengatan
- Edvard Griegsgången
- Lofotengatan
- Nidarosgatan
- Narviksgatan
- Nordkapsgatan
- Norgegatan
- Oslogatan
- Stavangergatan
- Trondheimsgatan
København
De norske oppkallingsnavna i København har en mer prominent plass enn i Stockholm, siden de ligger i den sentrumsnære bydelen Østerbro, der også mange ambassader er lokalisert. På Østerbro ligger:
- Bergensgade
- Edvard Griegs gade
- Fridtjof Nansens Plads
- Hardangergade
- Kristianiagade
- Mandalsgade
- Stavangergade
- Trondhjemsgade
- Trondhjems Plads
Like ved Østerbro, i Nyboder, ligger for øvrig Oslo Plads og Eidsvoll Plads. Sistnevnte fikk sitt navn i 2014 i samband med 200-årsjubileet for den norske grunnloven.[2]
London
I London er de norske navna knytta til det nordøstre hjørnet av bydelen Southwark, på sørsida av Themsen. I Southwark ligger for øvrig også den norske sjømannskirka i London. Navna i Southwark er:
- Norway Gate
- Oslo Square
- Bergen Square
Berlin
- Osloer Strasse
- Drontheimer Strasse (Trondheim-gaten)
- Tromsöer Strasse
Paris
- Place de Narvik
- Rue Abel
Albertville
- Rue Narvik
Annecy
- Rue de Narvik
Villons-les-Buisson
I denne byen i Normandie fikk flere gater norske navn da Kong Harald la ned krans på minnesmerket for 70-årsdagen for invasjonen i Normandie. (5. juni 2014). Etter seremonien ved minnesmerket åpnet Kongen sammen med ordføreren i Villons-les-Buisson, Gérald Aniel, tre gater og et torv som har fått norske navn:
- Rue Norvège
- Rue d’Oslo
- Rue Narvik
- Place Helland
Brest
- Rue Narvik
Grenoble
- Rue de Narvik
Lyon
- Rue Narvik
Saint Maurice l'Exil
- Rue Narvik
Valence
- Rue Narvik