Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk ble etablert i 1768 av Gustav Petri Engzelius (1710-1773). Det var den første bedriften i Norge som laget blyanter og produserte råvarer til blyantproduksjon. Det var i tillegg Norges første grafittgruve. De leverte også råvarer til en rekke andre formål. Det finnes spor etter bedriften i Agder fylke. Du finner den i Blyantverksveien, 4985 Vegårshei.

I følge Kjell-Olav Masdalen (2000), som er en vesentlig kilde til denne leksikalske artikkelen, eksperimenterte Gustav Petri Engzelius faktisk med å lage blyanter. Påstanden var at grafitten fra Vegårshei var bedre enn den de Tyske blyantfabrikkene kunne få tak i på denne tiden. Grafitten fra hans gruve laget enkelt og greit en mørkere strek. Vitenskapelige undersøkelser av grafitten tidlig på 1800-tallet bekrefter at den hadde høy kvalitet. Dette var undersøkelser som ble gjort lenge etter Engzelius hadde lagt ned gruven. De kapitalsterke entreprenørene Jacob Aall og Henrik Carstensen vurderte å starte opp igjen gruvedriften. Dokumentasjonen som presenteres av Masdalen (2000) gjør det uansett rimelig å hevde at Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk faktisk var Norges første blyantprodusent selv om det hovedsakelig var i form av råvarer til blyantproduksjon og gjennom utvikling av det som synes å være prototyper av blyanter. Historikeren Kjell-Olav Masdalen bruker konsekvent navnet Det Englidahlske (uten s-en i Engli[s]dahlske) Blyants- og Isenfarveværk, mens historikeren Gunnar Aker Johannesen (1992) bruker navnet Englisdahlske med "s". Det kan virke som Englidahlske uten "s" er mer i tråd med de historiske kildene, selv om rettskrivingen av navnet varierer.

Grafitt er den viktigste råvaren når du skal produsere blyanter. Det vi gjerne kaller "blyet" i blyanten er i realiteten grafitt. I de første blyantene som ble produsert i Europa var rå ubehandlet grafitt den eneste ingrediensen utenom det grafitten ble pakket inn i. Grafitten ble bare skjært ned til tynne stenger og pakket inn. Ofte var innpakningen treverk sånn som i dag. Blyanter laget på denne måten hadde vanligvis en firkantet blyantkjerne. "Blyet" eller kjernen i moderne blyanter er i stedet et avansert keramisk komposittmateriale som består av finmalt grafitt blandet med fin spesialleire og bindemidler for så å bli brent i ovn som tynne staver ved høy temperatur. Ofte kalles det ferdige produktet for miner eller blyantminer. Dette var en teknologi som hørte fremtiden til i 1768. Ironisk nok var det Napoleonskrigene som mange år senere satte en endelig stopp for grafittproduksjonen ved det Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk. Det var også de samme krigene som gjorde det nødvendig for Napoleons krigsmaskineri å utvikle en ny blyantteknologi for å kunne lage gode blyanter av grafittstøv. Moderne blyantteknologi består fortsatt av en prosess som ligner den som ble utviklet under Napoleonskrigene. Den kalles Comté-prosessen.

Isenfarve, fra den andre delen av bedriftsnavnet Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk, ble blant annet brukt til å behandle jern mot rust og til å dekke støpeformer som skulle brukes til både støping av sølv, gull og jern. Støpeformene ble dekket innvendig med isenfarve for at det ferdige produktet lettere skule løsne fra formen og for at formene bedre skulle tåle de høye temperaturene. Det viktigste produktet var likevel, i følge grunnleggeren Gustav Petri Engzelius, at grafitten kunne brukes til å smøre bunnen på seilskuter slik at de ikke i samme grad ble utsatt for den fryktede marken som spiste treverk under vann. Det ble også hevdet av grafitten kunne begrense eller forsinke veksten av ruskjell og annen groe på skutebunnen. Alt dette innebar store problemer for alle som drev med seilskuter enten det var til frakt eller som krigsskip. Engzelius hadde demonstrert grafittens egenskaper i sjøfartsbyen Arendal og mange av hans investorer kom nettopp fra denne byen. Dersom Engzelius hadde maktet å skaffe tilveie nok grafitt til at dette ble tilgjengelig i store nok kvanta, så ville driften antagelig vært på god vei til suksess bare med dette produktet. Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk ble dessverre aldri noen økonomisk suksess for Gustav. Da Gustav døde i 1773 hadde han altså kun drevet bedriften litt av og på i fem år. Det var langt fra noen normal drift eller suksess. Gustav Petri Engzelius ble begravet 19. mai 1773 like fattig som da han kom til byen 40 år tidligere.

Sønnen til Gustav, Jens Burchard Engzelius (1744-1783), forsøkte å få gjenopplivet gruveselskapet. Jens hadde enda større problemer enn faren og var forfulgt av anklager og skandaler om alt fra gjeld og alkoholproblemer til forfalskning av pengesedler. Han ble til slutt frikjent for de mest alvorlige anklagene, men hadde da tilbrakt åtte år i fengsel og hadde store helseproblemer. Det var først når enken overtok det endelig så ut til å løsne for bedriften. Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk ble med det også en av de aller første gruveselskapene i Norge med en kvinnelig leder. Else Engzelius (1745-1799) var leder for det gjenoppståtte gruveselskapet fra 1788. Det virker som at det var først når Else overtok driften at driften gikk som den skulle og produserte grafitt av betydning. I 1790 bekrefter Rentekammeret at Det Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk levert en stor del av grafitten som ble omsatt i København på den tiden. Commercekollegiet anbefalte derfor også at Else fikk tillatelse til å anlegge et sagbruk for å skjære tømmer til plankebord for vedlikehold av verket. Anbefaling var inntil 2700 plankebord i året. Bærums verk hadde faktisk to påfølgende kvinnelige ledere enda tidligere. Først Anna Felber fra 1734-1701 og så hennes datter Anna Paulsdatter Vogt Krefting. Datteren drev Bærums verk fra 1701-1751. Else Engzelius var likevel en sjelden og tidlig kvinnelig leder for bergverksindustrien i Norge.

Anders Kristiansen og Kjartan Skogly Kversøy har gjort et omfattende arbeid i å forske i Norsk industri for blyanter og fargestifter. Selv om forskere som Gunnar Aker Johannesen (1992) og Kjell-Olav Masdalen (2000) peker på Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk, så har det frem til nylig gjerne vært hevdet at Norge kun har hatt en blyantfabrikk. Oversikten som har kommet til syne gjennom undersøkelsesarbeidet til Kristiansen og Kversøy viser tydelig at det ikke stemmer. Det finnes en lang rekke bedrifter i Norge som har laget både blyanter, fargestifter og råvarer til slik produksjon. Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk var altså den første allerede i 1768 (noe som også var tidlig også i Europeisk sammenheng). Kristiansen (2024) skriver følgende om hvordan har gjenoppdaget eksistensen til Englidahlske Blyants- og Isenfarve-Værk:

Jeg har funnet en diffus referanse til enda en blyantfabrikk også. 27. mai 2003 sto det en liten notis i Aust-Agder Blad om en pensjonisttur som hadde gått til “Lia og en nedlagt gruve med blyantfabrikk”. “Lia” kan jo være nesten hvor som helst, og det tok meg en del leting før jeg klarte å finne noen hint om akkurat hvor dette var, og hvilken gruve det var snakk om.

Mest sannsynlig er det snakk om Englisdahlske Blyants- og Isenfarve-Værk, ved Bjørnåsvannet i Aust-Agder. Dette var Norges første grafittgruve, startet i 1768 av Gustav Pedersen Engzelius. Verket ble nedlagt og startet opp igjen flere ganger. Da Gustav Pedersen Engzelius døde tok sønnen Jens over driften, men gruven ble nedlagt i 1775. Noen få år senere døde også Jens, og hans enke, Else Engzelius tok etter hvert opp stafettpinnen og startet opp gruven igjen på 1780-tallet. Med det ble hun trolig Norges første kvinnelige gruvedirektør.

(...) Hvis man kan definere Englisdahlske som en blyantfabrikk, kan man ikke lenger si at Den Norske Blyantfabrikk var Norges første. Tvert imot, Gustav Pedersen Engzelius startet opp sin virksomhet hele 164 år før Jens Hagerup etablerte sin fabrikk i Oslo i 1932.

Kilder

  • Anders Kristiansen (2024, 28. januar). De fem norske blyantfabrikkene som IKKE var drevet av to brødre fra Senja. [1]
  • Kjell-Olav Masdalen (2000). Det Englidahlske Blyants- og Isenfarveværk: en beretning om et mislykket bergverksprosjekt på 1700-tallet. Aust-Agder-arv, 2000. [2]
  • Gunnar Aker Johannesen (1992). Grafittindustri i Norge fra midten av 1700-tallet til i dag. I: Volund 1992. Norsk Teknisk Museum. [3]
  • Ane K. Engvik (2019). Jakten på Norges eldste grafittgruve. blogg.forskning.no. [4]
  • Aust-Agder Blad (2003, 07. mai). Lokal vandring