Gunvor Nervik
Gunvor Nervik (født 27. januar 1924 i Bærum) er tidligere telegrafist fra Kolbu i Østre Toten kommune. Hun ble født i Bærum, der faren jobbet som telegrafist på en togstasjon. Foreldrene var Adolf Fagerlund (1895 - 1977) og Gudrun f. Andersen (1895 - 1979). Faren kom opprinnelig fra garden Fagerlund i Kolbu, mens mora kom fra Ålesund. Gunvor var en av totalt fem søstre.
Oppvekst
Da Gunvor var tre år gammel, flyttet familien fra Bærum til Kolbu, der faren fikk fast ansettelse som telegrafist på Kolbu stasjon. De leide først husrom på Månerud, men etter et par måneder flyttet de til leid husvære på småbruket Opperud. Fra 1932 til 1934 bodde familien i Breiskallen, før de flyttet tilbake til Kolbu.
Utdanning
Som attenåring flyttet Gunvor til Oslo for å gå på telegrafskolen. Det var et dystert Oslo som møtte henne i det første krigsåret. I 1942 ble hun beordret til Trondheim for å jobbe under NS. Gunvor giftet seg med Helge Nervik fra Trondheim i 1948. Hun jobbet senere ved flere telegrafstasjoner, blant annet ved Universitetet i Oslo, på Gjøvik og på Eidsvoll. I 1983 flyttet hun tilbake til Kolbu, der hun bygget seg hus.
Skribent og foredragsholder
I 1997 skrev Gunvor Nervik en jubileumsartikkel om Vestre Toten Sanitetsforening, som da var 90 år. I 2015 ga hun ut et erindringshefte fra sin oppvekst i Kolbu. Heftet heter «Kolbu - et tettsted og en oppvekst».
I desember 2022, tett ved 99 år gammel, holdt Gunvor et foredrag på Østre Toten folkebibliotek. Foredraget handlet om hennes utdanning og karriere som telegrafistassistent, blant annet under andre verdenskrig. Foredraget varte i en time pluss spørsmålsrunde, og foredragsholderen sto støtt ved talerstolen under hele seansen.
Gunvor Nervik fylte 100 år 27. januar 2024.
Kilder og litteratur
- Nervik, Gunvor: «Vestre Toten sanitetsforening 90 år», i årboka Totn, 1997, s. 22-29. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Nervik, Gunvor, Kolbu - et tettsted og en oppvekst, 2015.
- Artikkel om Gunvor Nervik i Totens Blad
På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene. Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten. |