Luktpunkt Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Luktboks.

Luktpunkt Oslo var et prosjekt som sprang ut av forsknings- og formidlingsprosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister, ledet av prosjektgruppen Historisk infrastruktur. I 2017 ble luktbokser plassert seks steder langs Havnepromenaden i Oslo, hvor lukt kunne knyttes til stedets særpreg og funksjon på 1700-talet. På hvert av Luktpunktene var det informasjonsplakater med tekst og bilder, samt lenke til prosjektets nettsted og Lokalhistoriewiki for ytterligere informasjon.

I mangel på tidsmaskin er sanseopplevelser kanskje det som lettest kan hjelpe moderne mennesker å forestille seg hvordan folk i tidligere tider opplevde verden omkring seg. Opplevelsen av lukten vil aldri bli helt den samme som for de som levde på 1700-tallet - til det er omgivelsene for forskjellige. Luktene er likevel et utgangspunkt, som kan sette i gang refleksjoner og funderinger om hvordan det kan ha vært å leve i Oslo, da Christiania, for 200 til 300 år siden.

Stimulering av sansene som formidlingsmetode i historie, kunst og kultur er foreløpig i startgropen internasjonalt, og til nå lite brukt i Norge. Med pilotprosjektet Luktpunkt-Oslo utforsket prosjektet mulighetene som lukt åpnet for tverrfaglig formidling av Oslos historie.

Luktpunktene var også utgangspunkt for en radioserie på NRK Østlandssendingen. Til Luktpunkt 11 ble det også laget en 360 graders illustrasjon som viste Christianias «skyline» på 1700-tallet, sett fra havnen.

Om prosjektet

Luktpunkt Oslo
Infopunkt 1: Frognerkilen
Infopunkt 6: Rådhuskaia
Infopunkt 7: Akershusstranda
Infopunkt 9: Langkaia
Infopunkt 10: Bjørvika
Infopunkt 11: Operastranda

Luktboksen springer ut av forsknings- og formidlingsprosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister som har blitt ledet av prosjektgruppen Historisk infrastruktur. Historisk infrastruktur hospiterte fra 2013 hos Norsk lokalhistorisk institutt, men tok med Luktboksen skrittet ut i markedet som oppstartsselskap innen kulturnæringene, under navnet Tidvis i 2017.

Prosjektleder for Tidvis (og tidligere Historisk infrastruktur) er Ragnhild Hutchison (f. 1976), som har en Phd i historie og i flere år har formidlet historie gjennom radio, spill, blogg og forskningspublikasjoner. Amund Pedersen (f. 1981) er ansatt som historiker i Tidvis. Han har master i historie og har i flere år arbeidet med historieformidling, som fagbokforfatter og med tilgjengeliggjøring av historiske kilder.

I forbindelse med luktpunktprosjektet ble Thomas Hansen, faglærer for illustrasjon ved Høyskolen Christiania, hentet inn for å utvikle 360 graders-illustrasjonene, og Mats Jørgensen fra firmaet Monsterfish.

Samarbeidspartnere

Luktpunkt Oslos samarbeidspartnere:

Kilder og litteratur

  • Informasjon fra prosjektleder Ragnhild Hutchison.