Politihøgskolen (Oslo)
Politihøgskolen ble opprettet 1919 som Statens Politiskole og var et toårig etatsskole. Den er fra 1992 en høyskole som gir teoretisk og praktisk utdanning for tjenestegjøring i politi- og lensmannsetaten. I tillegg til en treårig grunnutdanning står den for etter- og videreutdanning og for forskning på politifaglige områder. som kriminologi, politivitenskap, rettsvitenskap, psykologi og sosiologi. Politihøgskolen har en egen forskningsavdeling, men også i de andre avdelingene utføres det forskning.. Høgskolen hadde i 2023 348 faste årsverk, 2802 bachelorstudenter og 179 masterstudenter. I tillegg var det rundt 3500 studenter på etter- og videreutdanning. Både i søkermassen og i opptak er det et lite flertall kvinner.
Historie
En forløper til skolen var den organiserte politiopplæringen som startet ved politiet i Kristiania i 1899. Skolens første kull var på 24 elever som startet opp i de tidligere lokalene til St. Hanshaugen skole. Skolen hadde en omflakkende tilsværelse rundt i byen i årene før krigen, blant annet i andre etasje i Akersgata 44, Storgata 33 (Tukthuset, inngang fra Bernt Ankers gate) og Tomtebrygga 14. En egen konstabelskole holdt til i Bekkegata 1, fra 1952 Tøyenbekken.
De første kvinnelige politikonstablene ble uteksaminert fra skolen i 1959.
Studiesteder
Majorstuen
Skolen flyttet i 1946 inn i den tidligere Gardekasernen i Slemdalsveien 5 på Majorstuen. Denne bygningen ble ferdigstilt i 1907[1], arkitekter Ole E. Stein og Carl Ludwig Manskow, som lokaler for Hans Majestet Kongens Garde som ble etablert i Kristiania året etter som følge av unionsoppløsningen. Bygningen fikk påbygget en gymnastikksal i 1922. Bygningen ble med den påbygde gymsalen kommunalt listeført for bevaring 31. desember 2014.
Bygningen var ledig etter at den under krigen hadde blitt benyttet av Oslo og Akers Beredskapskontor og som kaserne for politiets beredskapstropp, kalt «Kaserne I». «Kaserne II» var i Kirkeveien 23 sammmen med Statspolitiet og Grensepolitiet. Garden overtok den tidligere tyske leiren på Huseby i stedet for å flytte tilbake til sine førkrigslokaler.
Skolen fikk et nytt undervisningsbygg i 1979 på nabotomta Slemdalsveien 7, arkiteker Kjell Lund og Nils Slaatto, dette er innvendig dekorert av 20 norske kunstnere. Bygningen har fire etasjer, i forbindelsen til med den eldre skolebygningen er det en tre-etasjes mellomfløy.
I 1996 ble skolen ytterligere utvidet med et nytt bygg på fem etasjer med auditorium, bibliotek, lesesaler og kontorer mot Gydas vei, arkitekter for dette er Arkitektgruppen lille frøen AS.
Politihøgskolens bebyggelse danner en plass i bakgården, og denne brukes til parkering, oppstilling og som øvelsesareal for høgskolen.
Andre steder
Høgskolen åpnet i 1997 et studiested på Mørkved, rundt 8 km øst for Bodø sentrum hvor det gis utdanning på bachelornivå i samarbeid med naboen Nord universitet, blant annet felles bibliotek.
Fra 2009 ble det etablerrt et studiested Sæter gård, rundt 3 km nord for Kongsvinger sentrum for bachelorutdanning for førsteårsstudenter, organisert som en underavdeling av Oslo, hvor studentene fullførte sin utdanning. Dette studietilbudet ble nedlagt etter en reduksjon i studieplasser i 2018. Sommeren 2019 ble det her åpnet et nytt og moderne skyte-/øvingsanlegg, og studiestedet har nå flere etter- og videreutdanninger, og politioperative kurs for bachelorstudentene.
Senere åpnet det også et studiested på Fredriksvern verft midt i Stavern, hvor det gis bachelor politiutdanning og flere etter- og videreutdanninger. Politihøgskolen har her et moderne kurs- og øvingssenter for hele justissektoren, med politiet og direktoratene som de største brukerne.
Fra høsten 2025 startes det også et studietilbud med 24 studieplasser i Alta. Denne utdanningen vil bære basert på egenstudier og digital undervisning med fire samlinger i hvert semester. Samlingene vil bli holdt på UiT Norges arktiske universitet i Alta.
Kilder og noter
- ↑ Byantikvaren sier 1907, Oslo byleksikon sier 1904, førstnevnte mest sannsynlig da unionsoppløsningen ikke var før 1905
- Skolens nettsider
- Politihøgskolen i Oslo byleksikon
- Politihøgskolen (Oslo) på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no