ARPANET

ARPANET var et datanettverk, opprinnelig amerikansk, som ble forløperen til internett. Det var i 1973 at Norge som det første landet utenfor USA ble koblet til det amerikanske datanettverket ARPANET. Datanettverket bandt sammen amerikanske forskningsmiljøer fra 1969, finansiert av det amerikanske forsvaret. Jordskjelvstasjonen NORSARKjeller fikk i juni 1973 den første internasjonale forbindelsen til ARPANET. Tilknytningen skjedde rett før en forbindelse fra universitetet UCL i London. Norge var dermed det første landet utenfor USA som ble tilknyttet det som senere ble kjent som internett.

Dag Belsnes blir introdusert av Dag Andreassen, Teknisk Museum.

Nettprotokollene

De utbredte kommunikasjonsprotokollene TCP/IP ble utviklet for ARPANET og tatt i bruk i 1983. Flere nordmenn deltok i dette arbeidet, og tre av dem har fått navnet sitt på messingplaketten på Stanford University i California som hedrer internetts «oppfinnere». Dag Belsnes var en av disse, de andre var Yngvar Lundh og Pål Spilling.

Belsnes sto sentralt i koordineringen av nettprotokollene

Belsnes var sterkt delaktig i diskusjonen rundt de grunnleggende protokoller som måtte tilpasses da flere ulike netts protokoller måtte samordnes. Dette var et møysommelig og nitid samarbeid som det tok mange år å få på plass og senere finpusse. I denne perioden hadde han et lengre studieopphold ved Stanford University der han deltok i arbeidet med utviklingen av basisteknologien for internett.

Rosings Hederspris

Lundh, Spilling og Belsnes mottok i 2010 Rosings Hederspris for sin medvirkning til utviklingen av TCP/IP-protokollen. I mai 2023 var han invitert til å holde foredraget «Starten på Internett – 50 år siden Norge ble først utenfor USA på ARPANET». Arrangementet var et samarbeid mellom Teknisk museums Venneforening, Teknas teknologihistoriske gruppe og NITO. Foredragets plansjer ble av Steinar Bunæs fotografert fra tilhørerplass og gjengis vedlagt.

Starten på Internett – 50 år siden Norge ble først utenfor USA på ARPANET

Samtlige plansjer fra foredraget:


Kilder

  • Wikipedia
  • Aftenposten
  • digi.no
  • Norsk Regnesentral


  Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.