Anne Marie Iversen (1916–2009)

Anne Marie Iversen (født Stensli i Vestre Toten 28. mars 1916, død 19. februar 2009) var en samfunnsengasjert gardkone og lokalpolitiker (Sp), bosatt i Vestre Toten.

Anne Marie Iversen med studenterlue. Hun tok artium ved Gjøvik gymnas.
Foto: Mjøsmuseet

Bakgrunn og familie

Hun vokste opp på garden Tåsås (gnr. 33/1) i Ihle skolekrets i Vestre Toten, som datter av Malla og Johan Stensli. Johan Stensli og broren kom fra Nes på Hedmarken, men kjøpte Tåsås i 1914. Malla, som var fra Torsrudødegarden, døde da Anne Marie var 4 år, så Anne Marie hadde bare et vagt minne om sin egen mor, og fikk en barndom med mange gamle folk omkring seg. Anne Marie var svært skoleflink og tok artium på Gjøvik gymnas, noe som var heller uvanlig for jenter den gang.

Etter artium tok hun seg hotelljobb på Breidablikk på Tonsåsen, der hun traff Oddvar Iversen fra Bagn. De var gift i 57 år og fikk tre barn: sønnene Jan Arvid (f. 1942) og Bjørn (f. 1948) samt dattera Gunvor Marit (f. 1944).

Sammen tok de i 1941 over Tåsås etter Anne Maries far, og fikk travle dager med tre unger og garden som skulle ivaretas og forbedres. Anne Marie var svært opptatt av at kunnskap er ei lett bør å bære, og alle ungene fikk god utdannelse. Anne Marie var aktivt med i bygdemiljøet helt siden ungdomstiden. Ihle ungdomslag arrangerte revyer på Granvang, og det er mange som har moret seg over sketsjer av og med Anne Marie og Kari Lerud og andre medlemmer i ungdomslaget.

Gruppeleder i Senterpartiet

 
Amatørteater på Granvang med Kari Lerud og Anne Marie Iversen i hovedrollene.

Anne Marie ble valgt inn i Vestre Toten kommunestyre i 1964 og var med i tre perioder, derav to i formannskapet. Hun representerte Senterpartiet og var den første kvinnelige gruppelederen i dette partiet. Hun var medlem i skolestyret fra 1960, og det er nok dette arbeidet hun først og fremst vil bli husket for. Ved skolesentraliseringen i 1960 ble det bestemt at Ihle skole skulle legges ned: Det skulle bare være fire skoler i Vestre Toten. Hun visste hvor stor betydning skolen har for lokalsamfunnet og klarte til slutt å få omgjort vedtaket til stor glede for Ihlegrenda. Anne Marie var også medlem i komiteen på 5 medlemmer som ble nedsatt for å utrede utbyggingen av ungdomsskolen i kommunen. Den første innstillingen fra denne komiteen i 1965 gikk ut på å bygge en ungdomsskole for hele bygda på Raufoss. Det var fire medlemmer som stemte for, Anne Marie var imot. Hun ville ha to ungdomsskoler, en på Reinsvoll også. Etter harde diskusjoner og med kretsmøter i hver krets, vant hun og bygdefolket over sentraliseringstilhengerne.

Kommunal hjemmehjelp

Anne Marie var medlem i sosialstyret fra 1972, også her fikk hun gjennomført reformer. Det var gjennom sitt arbeid i Bondekvinnelaget både lokalt og i Oppland fylke at hun fikk ideen om en ordning med avlastning for dem som stelte sine syke, gamle og funksjonshemmede i hjemmet. Etter stort påtrykk fra Anne Marie ble Vestre Toten kommune den første kommunen i Oppland som innførte denne ordningen i 1977. For dette arbeidet ble Anne Marie hedret med æresmedlemskap i Vestre Toten Bondekvinnelag der hun var leder i fire år fra 1962. I Oppland Bondekvinnelag var hun leder fra 1979 til og med 1983. Vestre Toten Sanitetsforening hadde også glede av Anne Marie i mange år gjennom hennes arbeid i Ihle Sanitetsforening, som kasserer i hovedforeningen og leder i lokalforeningen. Da Ihle Pensjonistforening ble stiftet, var Anne Marie drivkraften, og hun var leder i 11 år til synet begynte å svikte. Det ble skapt et hyggelig forum for pensjonister med sang, dans, underholdning og turer som ble og fortsatt er et populært møtested langt utover Ihles grenser.

Anne Marie ble gravlagt på Ås kirkegård 4. mars 2009 under stor deltagelse av slekt og venner. Hennes sønn Bjørn tegnet et vakkert bilde av sin mor, hun var klartenkt og levende, glad og positiv med stor omsorg ikke bare for sine nærmeste, men også for naboer og hele bygdesamfunnet.

Kilder