Böhmen

Böhmen (uttale: 'bˈöhmen', tsjekkisk' Čechy) er det vestligste landskapet i dagens Tsjekkia. Områdets viktigste byer er Praha og Brno.

Böhmen i det nordvestlige hjørnet i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn rundt år 1900.
Foto: Bystrøm, A.H. og Norby, Jakob: Nyt norsk skole-atlas. Bergen : Beyer, [ca. 1900]
Astronomisk ur fra 1410 på rådhuset i Praha.
Foto: Marie Skoie (2007).

Det grenser i nord til den historiske regionen Schlesien (i dag Polen), i øst mot Mähren, i sør mot Østerrike og i vest og nordvest mot Tyskland, delstatene Bayern og Sachsen.

Historie

Böhmen ble et kongerike i 1198 og var en del av Det tysk-romerske rike og senere Habsburg-riket og dermed en del av dobbelmonarkiet Østerrike-Ungarn fram til dette ble oppløst etter nederlaget i første verdenskrig og Böhmen ble da i 1918 en del av den nyopprettede staten Tsjekkoslovakia.

Industrialiseringen gjorde Böhmen til en viktig aktør under i habsburgerrikets økonomiske oppsving på 1800-tallet. Sammen med Niederösterreich var Böhmen Østerrike-Ungarns mest utviklede område både teknologisk og økonomisk, og ble ett av de mest utviklede industrilandene i Europa.

Tilknytning til Norge

Personer

Annet

  • Den pietistiske menigheten Herrnhuterne, organisert 1727 omkring kolonien og menigheten Herrnhut i Sachsen og som kom til Norge kom rundt juletider 1737, hadde sine røtter i den husittiske kirken i Böhmen fra 1400- og 1500-tallet, tilhengere av Jan Hus.
  • Den katolske Vår Frue menighet i Porsgrunn, ble organisert i 1889, blant annet fordi det var en rekke porselensarbeidere fra Böhmen som var tilknyttet Porsgrunds Porselænsfabrik.
  • Høyesteretts hus ble oppført i årene 1896–1903, fasaden kledd med rød teglstein fra Böhmen.
  • Øltypen pilsner er fra byen Pilsen, i dag Plzeň i Böhmen og har siden andre verdenskrig vært den mest populære øltypen i Norge.

Kilder


Koordinater: 50.08646° N 14.41136° Ø