Biskop Eysteins jordebok

Biskop Eysteins jordebok eller Den røde bok (også kjent som Rødeboken og Raudeboka) er en viktig informasjonskilde om kirkelige inntekter og jordeiendomsforhold i middelalderenØstlandet. Den inneholder lister over garder og gardparter som lå til bispestolen, andre sentralkirkelige instanser og til sognekirker og sogneprester. Godset lå i all hovedsak i Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus og Østfold, men noe også i Oppland og Hedmark. Manuskriptet til jordeboken skal være fra ca. år 1390, og er skrevet av Eystein Aslaksson, biskop av Oslo.

En side fra boken.

En transkribert og kommentert kildeutgave ble utgitt «efter offentlig Foranstaltning» ved den seinere riksarkivar H.J.Huitfeldt i 1879. En faksimileutgave ble utgitt Børsums antikvariat 1958-59.

Originalen er et av de arnamagnæanske diplomer, med betegnelsen NRA AM fol. 328. Den ble i 1937 overført fra Den Arnemagnæanske Komission i København til Riksarkivet i Oslo.

Bruk som kilde

Jordeboka er uvurderlig som kilde til eiendomsforhold på Østlandet mot slutten av 1300-tallet. Ved å se på gårdene som er angitt i de forskjellige kirkelige områder, kan man også få bedre overblikk over tidas soknegrenser. Den er også viktig for navneforskere; i mange tilfeller er dette den eldste skrivemåten vi kjenner for gårds- og stedsnavn.

Teksten er på en kombinasjon av latin og norrønt, og er derfor vanskelig tilgjengelig for de fleste. Mange vil allikevel kunne forstå deler av opplysningene, ettersom de er oppgitt i en noenlunde fast form.

Digital versjon på Nettbiblioteket

Litteratur